Министър Вълчев дари на резервата „Плиска” икона с лика на Цар Борис І



Източник: Днес+

Голяма икона на Свети княз Борис І дари вчера вицепремиерът и Министър на образованието и науката Даниел Вълчев при посещението си в Националния историко-археологически резерват„Плиска”. Поводът за инициативата е отбелязването на 1100 години от смъртта на българския владетел през 2007 година.

Иконата е висока метър и 80 и широка 60 сантиметра. Тя е изработена от студентка, изучаваща специалност „Изобразително изкуство” в Софийския университет „Климент Охридски”, Венета Василева. Инициаторът на дарението е предедателят на Национално движение Симеон втори, Симеон Сакскобургготски.
Точно в 9 часа и 36 минути вицепремиерът и шуменският народен представител Светослав Спасов се появиха, носейки иконата на Свети цар Борис І. Тя изобразяваше един от най-големите български държавници като ктитор на Голямата базилика в града.
Преди това Даниел Вълчев подари на митрополит Кирил икона, изобразяваща Тримата духовни светители.

След като бе поставена, на една от стените на стария град, иконата бе осветена от Варненско-Преславския митрополит Кирил в присъствието на още трима духовни служители от град Плиска. По време на освещаването всички присъстващи запалиха свещи, в чест на паметното за град Плиска събитие.

„Неслучайно избрахме Национално-историко археологическия резерват в Плиска за място на дарението, тъй като точно тук е бил поставен саркофагът с мощите на един от най-големите владетели в българската история, след смъртта му. Считам, че град Плиска е „българският Йерусалим”, тъй като оттук е тръгнало разпространяването на християнската вяра и идея, след покръстването на българите от Цар Борис І. Между другото този ден, в който даряваме иконата, съвпада и с датата на приемането на първата българска конституция”, заяви народният представител от Шумен Светослав Спасов. Депутатът допълни, че той и Министърът на образованието ще се включат активно в даряването на средства за изграждането на паметник на големият държавник, който ще бъде открит в центъра на Плиска на 2-и май.

„Искам да изкажа своята голяма благодарност към Симеон Сакскобургготски, който с подобен жест прави щастливи не само нас, божиите служители, но и всички граждани на първата българска столица Плиска. Надяваме се с даряването на икони и в бъдеще да укрепим вярата в духовното у българина и по този начин да му напомняме за славното минало на нашата страна”, подчерта митрополит Кирил.

„Изключително съм щастлив, че мога да вляза в ролята на посредник и изпълнител на това дарение, което несъмнено означава много не само за града Плиска, но и за всички българи, почитащи своята многовековна история”, коментира и Министърът на образованието Даниел Вълчев.

След приключване на церемонията по дарението, иконата бе отнесена в Историческия музей, където ще се помещава. Даниел Вълчев разгледа музея, като се запозна подробно с историята на старопрестолната столица Плиска.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...