Министър Петков: Необходимо е едно много по-сериозно внимание на държавата към църквата


“И Светият Синод, и ние сме достатъчно наясно, че е необходимо едно много по-сериозно внимание на държавата към църквата”, заяви вътрешният министър Румен Петков след днешната среща в Светия Синод с архиереите на Българската православна църква. В  срещата участваха още министърът на културата Стефан Данаилов и прокурори от ВКП.

На нея са били обсъдени въпроси, свързани с опазване на културно историческите ценности, както и осигуряването на сигурността и спокойствието на храмовете и манастирите, съобщават от пресцентъра на МВР.

На срещата е била обсъдена възможността за идентифицирането на културно-историческото наследство, съхранено в нашите храмове и манастири. Това е стъпка, която би дала възможност за по-ефективна намеса на държавата в опазването на тези ценности. По време на срещата е бил разгледан и режимът на взаимодействие между поделенията на МВР и епархиите за осигуряване на сигурността и спокойствието на храмовете както по време на празниците, така и при ежедневните служби. Обсъдени са били състоянието и възможностите за засилване на сигурността на манастирите и обектите с национално и международно значение.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...