Миряните не одобряват решението Бойко Борисов да получи църковен орден



Boiko BorisovНовината, че на 2 май (когато българите ще честват 1150 години от покръстването) Бойко Борисов ще получи орден „Св. цар Борис І” първа степен от Българската православна църква, провокира реакции на неодобрение от страна на вярващите.

По повод предстоящото събитие Православие.БГ отправи допитване към своите читатели с въпроса „Одобрявате ли решението на Светия Синод да отличи премиера Борисов с най-високото църковно отличие?“. В интернет анкетата се включиха 499 участници, като 95% от тях заявяват, че не одобряват решението на Св. Синод премиерът Борисов да получи орден от Църквата. Някои от аргументите „против“, споделени в коментарите към анкетата, са, че в съобщението за отличието не се посочва нито една конкретна заслуга на премиера към Българската православна църква, така причината за синодалното решение остава забулена в мистерия. „Не одобрявам, но какво от това?“, гласи един от коментарите, който повдига по-глобалния въпрос за това дали гласът на миряните се чува достатъчно и дали е от значение за синодалните архиереи.

Все пак 4% от анкетираните са дали своя глас на одобрение спрямо взетото от Светия Синод решение. Някои от одобряващите са посочили и предположения за какви именно заслуги се връчва църковното отличие. Сред тях са, че по волята на премиера Разпети петък бе обявен официално за неработен ден; че с негова подкрепа бяха отделени партийни и държавни средства за построяването и укрепването на православни храмове и т.н.

За 1 % от участвалите в анкетата се оказа трудно да направят преценка и остават без мнение по темата.

 

Снимка: Novinite.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...