Мисионерска консултация се проведе във Велико Търново



Между 24 и 26 април тази година в Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил“ – Великотърновска епархия, се проведе тридневна среща-консултация на тема „Православната Църква и мисионерското служение“. В срещата взеха участие около 20 свещеника от различни епархии на БПЦ. Събитието беше организирано и финансирано от фондация Алфа България със сътрудничеството на фондация Покров Богородичен и Православния Център „Проф. Тотю Коев“ и с благословението на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. В екипа на организаторите участваше и г-н Петър Банчев – завеждащ културно-просветния отдел на Великотърновска света митрополия. Срещата започна с въведителна лекция на Клаус Кенет, специален гост на събитието, познат на българската аудитория с книгата си „2 милиона километра в търсене на любовта“. След неговото изложение за мисията и споделения опит от манастира “Св. Йоан Кръстител” в Есекс, Великобритания, свои изложения имаха о. Димитър от Пловдив, дългогодишен капелан в затвора в Пловдив, о. Веселин от София и о. Стойко от Варна. В изложенията си те споделиха своите виждания за мисията, разказаха за своята енорийска дейност и своето служение. Мултимедийна презентация беше представена от презвитера Мирела и о. Светослав Кючуков за дейностите на Православния информационен център в Благоевград, създаден през 2009 г. с благословението на Неврокопския митрополит Натанаил. За нуждата от катехизация преди св. Кръщение и използването на разбираем богослужебен език в Църквата говори ставр. ик. Стефан Стефанов от Русенска епархия.

В края на деня беше прожектиран филмът „Форпост“, който предизвика оживена дискусия. Бяха разгледани възможностите за създаването на служение в БПЦ, подобно на показаното във филма и проблемите и предизвикателствата пред него.

Вторият ден започна с лекция на тема „Църквата и медиите” изнесена от доц. Мариян Стоядинов – преподавател по догматическо богословие в Богословския факултет на Великотърновския университет. Той разгледа въпроса за отношението на Църквата към медиите и тяхното сътрудничество в мисионерското служение.

В края на деня бяха направени две презентации от г-н Банчев, който представи периодичното епархийско списание за църковна организация, изкуство и наука „Епархийски вести”, създадено още в началото на 20-те години на миналия век и о. Зоран Мамучевски, който представи мултимедийна презентация за дейностите на Православния център „Проф. Тотю Коев“.

В срещата участие взеха и трима клирици на Сръбската Православна Църква: о. Александър Джаковац – отговорен редактор на новинарската емисия „Православие” на църковното радио „Слово любве” и гл. експерт по изучаването на вероучение в държавните училища в Сърбия, о. Вукашин Миличевич – главен редактор на радио „Слово любве”, и о. Игор Батес – енорийски свещеник в Белград и дългогодишен преподавател по вероучение.

Срещата приключи с представяне на възможностите които предлагат православните Алфа курсове в мисионерската работа. Презентацията беше представена от страна на г-н Петър Благинов – ръководител на фондация Алфа България. Самите курсове могат да послужат като инструмент за приближаване на хората с Бога, и да помогнат за завръщане на хората, които са далеч от православната вяра в Църквата и храмовете. Но трябва да се отбележи, че работата с тези хора не спира в момента, в който те минат прага на храма, а свещеникът трябва усърдно да работи с тях и след това. Православните Алфа курсове се радват на голям успех в различни поместни православни църкви и масово се използват от православните капелани, служещи в затворите и армията.

Срещата приключи с отслужване на съборна св. Литургия в храма на Дряновския манастир, на която присъстваха всички участници. Тази среща беше началото на една практика, която се надяваме да продължи и в бъдеще. Такива събития са нужни за споделянето на практически опит от първо лице и представляват основни двигатели за преосмисляне на приоритетите на църковните служители и спомагат за съживяването на църковно-енорийския живот в БПЦ.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...