Митрополит Гавриил: Когато всички други средства са изчерпани, идва Божията помощ и утеха



Българските медици се завърнаха в България тази сутрин. Слава Богу! В 10.30 часа на летище София външният министър Ивайло Калфин прочете указ на държавния глава Георги Първанов, с който нашите медици, които пристигнаха в България с доживотни присъди, бяха помилвани!

През месец май 2007 год. Българската православна църква подкрепи сестрите с молитвите на българите пред трите чудотворни икони на Света Богородица от Рилския, Троянския и Бачковския манастир. Патриарх Максим отслужи тържествен молебен пред катедралния храм „Св. Александър Невски". Той призова Божията благодат и закрилата на Света Богородица за българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, както и закрилата на Света Богородица за българския народ.

В молебена участваше и негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. Православие България се обърна към него за коментар на радостното събитие, което празнуваме днес:

– Ваше Високопреосвещенство, Вие участвахте в отслужването на молебена пред трите чудотворни икони през май. Как ще коментирате днешното завръщане на българските медицински сестри и палестинския лекар у нас?

– Толкова молитви – Божията Майка помогна! Тя ни изпрати тези хора – френския президент, неговата съпруга, госпожа Фереро-Валднер. Господ и Божията Майка винаги помагат в момент на изпитание, трябва да не го забравяме! Когато всички други средства са изчерпани – идва Божията помощ и утеха.

– Смятате ли, че настъпи положителен обрат, след като бяха събрани трите икони и много българи се поклониха и помолиха за душите си и за спасението на петте медицински сестри?

– Наистина, обратът в делото настъпи след молебена на пл. Александър Невски. Светият Синод беше помолен за съдействие и нашето решение беше да съберем трите чудотворни икони на Божията Майка – нещо, което досега не се е случвало! Не знам дали сме се замисляли, но на нашата територия тези велики Богородични светини са духовен стожер за нас. Нека днес в информационния поток не забравяме за молебена и за поклонението на десетки хиляди хора пред Божията Майка. И който помни Божията милост, ще се удостоява да я получава и за в бъдеще. Който я забравя – Господ не го подкрепя.

Да бъдем християни и всичко останало ще ни се придаде!

Българските медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж, който през м.юни 2007 год. получи българско гражданство, бяха осъдени на смърт за умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази. Смъртните присъди бяха заменени с доживотен затвор на 17 юли 2007 год. След тежки преговори вчера, в които Либия е поставила нови условия за връщането на медиците, тази сутрин те кацнаха в България, след близо девет годишно очакване на своето избавление.

В правителствения самолет на Франция медиците ни бяха придружавани от дипломатическите лица, които са водили преговорите за тяхното освобождаване – съпругата на френския президент Никола Саркози, Сесилия Саркози, еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и генералния секретар на френското президентство Клод Геан.

© снимки: БГ Фактор

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

4 Отговори

  1. Дон Кихот каза:

    Слава Богу наистина, но да не залравяме, че 470 либийски семейства са почернени завинаги, защото в този момент децата им умират като червеи.

  2. Teodor каза:

    Слава Богу!
    Сега трябва целият наш народ да стори благодарствен дар на Майка Божия, чрез чието застъпничество ни се придаде това!
    Нека замълчим и не размишляваме за трагедията на децата, защото единственото което трябва за тях сега се прави и то от целия свят!
    Българите за пореден път „сплотиха“ усилията на света в добра насока!

  3. blago4estiwia каза:

    А да ви запитам: Божията майка какво ще направи за болните деца и техните близки?
    АААААААА забравих- те не са православни , т.е. не са хора.
    И между другото хаиде да убиваме , да развратничим и да алчнеем за гнусна печалба. Божията маика ще ни помогне! Алилуя православни!

  4. orangecounty каза:

    Slava na Boga che proiavi svoita milost i spasi nevinnite sestri.Nikoi ne kazva che triabva da se zabraviat bolnite deza no zashto triabva da se izmychvat nevinni hora, da bydat podlagani na mychenia da gniat v zatvora i da bydat dalech ot semeistvata si?Tova spravedlivost li e?