Митрополит Гавриил: Лекарите казват онова, което смятат, че трябва да знае обществото



В интервю за днешното издание на вестник „24 часа” (от 11.11.2005 г.), Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отговаря на въпроси, свързани със здравословното състояние на негово Светейшество Българският патриарх Максим и отлагането на Църковно-народния събор.

По отношение на противоречивите информации, които се появиха в медиите в началото на боледуването на патриарха, дядо Гавриил обясни, че разминаването се дължи на различната преценка по случая, която са имали представителите на Светия Синод от една страна и медицинските специалисти, които са поели лечението на патриарха. „Казахме това, което смятахме за истина – заявява Негово Високопреосвещенство – спряхме да спорим с лекарите, защото можеше нещо да се случи, а после да обвинят нас… Не сме се опитвали да лъжем, но да спорим с лекарите не желаем”.

Според митрополит Гавриил, патриархът е добре, вече се изправя и раздвижва и проявява силно присъствие на духа и добро настроение. Отлагането на събора е приел и оценил като жест към него. „Сигурен съм, че се зарадвал, защото това е уважение и честно отношение към него” – казва владиката , макар патриархът да е имал надеждата за още по-бързо възстановяване и е да е бил почти убеден, че ще е в състояние да вземе участие на първоначално обявените дати.

Интервюто опровергава инсинуациите, че владиците от Синода отлагат събора, за да поискат оставката на патриарха. По мнението на митрополит Гавриил, ако някой целеше подобна стъпка, той щеше да се обяви против отлагането на събора, тъй като в отсъствието на патриарха такова решение би могло да се „подготви” по лесно. Но това не е направил нито един от членовете на Светия синод. Напротив – всички единодушно са се обявили за отлагане на събора.

„Зная, че един патриарх е под особен Промисъл Божи” – отговаря митрополитът на провокативни въпроси около внушаваната от медиите „борба за патриаршеския престол” и твърденията, че външни фактори на църковната политика биха наложили един или друг потенциален кандидат. „Църквата, от една страна има висша йерархия, от друга страна има вярващи и даже светии, които са в рая. И кой за кого е не знам.”, казва спокойно дядо Гавриил.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...