Митрополит Гавриил с най-високо обществено доверие сред потенциалните кандидати за Патриарх



Близо 4000 души се включиха с гласуване в анкета, публикувана в страницата на Православие.БГ в социалната мрежа Фейсбук. Анкетата имаше за цел да очертае обществените нагласи спрямо потенциалните кандидати за Патриарх на Българската православна църква.

Анкетата беше публикувана малко след кончината на Патриарх Максим. В първите дни след това тежко за Църквата ни събитие в медиите бяха тиражирани сценарии, свързани с възможна промяна на Устава на БПЦ – промяна, целяща да позволи избора на кандидати, неотговарящи на изискванията на същия този устав за участие в предстоящите избори. Затова въпросът в анкетата беше формулиран по следния начин: "Кой митрополит смятате за достоен за патриарх? (Предложенията по-долу предполагат, че Уставът на БПЦ няма да бъде нарушен)".

Желанието ни беше да покажем обществените нагласи и доверието не спрямо митрополитите и епископите на БПЦ изобщо, а с оглед предстоящия избор на Патриарх въз основа на действащия Устав; затова и двамата действащи митрополити, неотговарящи на изискванията на Устава за избираемост (Пловдивски Николай и Доростолски Амвросий) не бяха включени в анкетата.

В хода на анкетата нееднократно ни се налагаше да обясняваме целите й. Ще ги обясним и тук:

1. Анкетата е доброволна. От статистиката за нейната видимост разбираме, че тя е била видяна от повече от 120 000 души, като близо 4000 са решили да отговорят на поставения въпрос. Само по себе си това съотношение има поне две възможни обяснения – а) че по-малко от 4% от българите изобщо се интересуват какво се случва в църквата, или 2) някаква част са предпочели да не отговорят, макар да имат мнение по въпроса. Все пак смятаме, че 4000 мнения са сериозна база за изводи относно текущите обществени нагласи.

2. Анкетата нямаше за цел да представи в благоприятна светлина един или друг митрополит. Резултатите й не бяха предвидени от организаторите.

3. Анкетата нямаше за цел да отправи някакво определено послание към митрополитите Николай и Амвросий или техните поддръжници. Съставянето й в този вид е следствие от сега действащия Устав на БПЦ.

4. Анкетата няма за цел да повлияе по никакъв начин на избора на Патриарх. Максимата "Глас народен – глас Божи" не е приложима механично спрямо начина, по който в Църквата се вземат решения. Скромното ни желание беше да представим една (със сигурност опростена и непълна) картина на сегашните обществени нагласи спрямо личностите, които имат право да приемат служението "Патриарх на БПЦ". Тази картина може би ще помогне на онези, които – надяваме се, след молитва и в смирен дух – в крайна сметка ще решат кой да бъде следващият Патриарх.

Резултатите

Тъй като резултатите от гласуването са доста еднозначни, ще се въздържим от всякакво тълкуване и просто ще ви ги представим такива, каквито са. Ловчанският митрополит Гавриил е получил по-голямо обществено доверие от всички останали митрополити, взети заедно. 

NB: Анкетата даваше възможност да се гласува за повече от един кандидат.

Графично представяне на резултатите

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

6 Отговори

  1. Игнатий Кръстев каза:

    Добре е като проучване, но все пак това не са избирателите, които ще избират патриарх! Май се опитвате да насочите избирателите как да гласуват.

  2. Пламен Евгениев Сивов каза:

    [quote name=“ignatii“]Добре е като проучване, но все пак това не са избирателите, които ще избират патриарх! Май се опитвате да насочите избирателите как да гласуват.[/quote]

    Относно първото изречение: мислите ли, че смятаме, че патриарх се избира с гласуване в интернет?

    Относно второто изречение: Как точно „май се опитваме“, след като не сме знаели резултата? И още нещо – вие така ли гласувате на избори – накъдето духа вятърът? Жалко ще е, ако избирателите определят избора си по този начин. Но в този случай вината ще е изцяло тяхна.

  3. gosho каза:

    Трябваше още време да оставите анкетата, резултатът щеше да е още по-категоричен. За съжаление ние наистина не можем да изберем митрополита си 🙁 От чужди хора зависи 🙁

  4. Цветомир Андреев каза:

    Пламене, този път малко не сте прав – анкетата ви наистина е манипулативна:

    1. Изключили сте един от най-спряганите кандидати, като под предлог е посочено пак манипулативно твърдение – че БПЦ трябва да [b]“наруши“[/b] устава си за да може той да бъде допуснат. Мисля знаете, че ставаше въпрос за [b]“промяна“[/b] на устава преди избора на патриарх, в което [u]няма никакво[/u] нарушение (дори е обичайна практика за избирателни закони)

    Ако пък случайно някой се опитва да пробута номера, че е „скандално“ и т.н. да се прави промяна заради конкретна личност – може да напомним, че именно така беше въведено въпросното възрастово ограничение преди ок. 2г. – конкретно за митр. Николай. Т.е. ако има промяна тя би била не нововъведение, а отмяна на въросното решение, което не знам дали беше правилно но определно изглеждаше недостойно.

    2. Имайки впредвид вашето ниво, учудва твърдението ви за невлиянието на статисиката върху мнението – факт отразен дори и нормативно в България.

    Поздрави.

  5. Пламен Евгениев Сивов каза:

    [quote name=“mirko“]Пламене, този път малко не сте прав – анкетата ви наистина е манипулативна:

    1. Изключили сте един от най-спряганите кандидати[/quote]

    Кой го е спрягал е въпросът. Медиите? Те ли са ни критерий? Фейсбук? Сам той себе си? Да ви кажа ли кой се спрягаше най-активно във фейсбук по време на анкетата? Отец Иван от Нови хан. И заради него ли да променим устава?

    И ако от една медийна кампания сме готови да променяме устава, то нека след „а“ да кажем и „б“ – и да отворим избора за патриарх за всеки, дето е събрал над 10000 харесвания някъде си.

    Анкетата не можеше да бъде неограничена, защото тогава трябваше да бъде отворена за всички митрополити, може би и за всички епископи. Единственото ограничение, което имаше смисъл да се сложи, това беше сега действащият Устав. Не хипотетично променения заради изказванията на Божидар Димитров и Велинов от Дирекцията. Така смятам и честно казано, не ми се спори по въпроса.

  6. Мартин Митов каза:

    Мирко, ти се опитваш нещо да ни манипулираш!
    И според стария Устав на БПЦ (от 1950 г.) има изискване за 50-годишна възраст на патриарха, виж член 15, ал. 2. Не е въведено специално за някой си… Няма и никакви основания за промяна на това изискване. Със същата логика може да се иска промяна на изискването за 5 години стаж и тогава патриарх да стане дядо Амвросий. Или изобщо да се махне изискването да е митрополит… Стъкмяването на законите за специални случаи и специални хора е много хлъзгаво! И води само надолу…