Митрополит Гавриил ще освети новият храм „Света Богородица“ в Ботевград



Утре, 23 юни в Ботевград ще бъде осветен новият православен храм "Св. Богородица" от Ловчанският митрополит Гавриил, в чиято епархия е храмът. Очаква се шест митрополити и двама епископи да вземат участие в тържественото богослужение. При освещаването на новият храм в св. престол ще бъде вградена частица от мощите на св. Поликарп Смирнески. Светите мощи са дар от игумена на гръцкия манастира "Параклитос" /Св. Дух/ арх. Тимотей, специално за освещаването на храма, сподели дядо Гавриил.

 

Ето защо вторият храмов празник ще бъде 23 февруари, когато се възпоменава паметта на Смирненския епископ. Българският патриарх Максим ще изпрати в дар икона на Божията Майка за новия Божи дом и патриаршеско послание по повод освещаването на ботевградския храм "Св. Богородица", което ще чуят присъстващите християни. Богослужението ще започне в 7,30 ч., а освещаването на храма в 8,30 ч.

Храм "Св. Богородица" в Ботевград е построен с над половин милион лева средства на общината и десетки дарители. Той е висок 16 метра, наподобява базилика. Първа копка е направена през май 2005 година от кмета на града Георги Георгиев. За една година е вдигнат грубият строеж по проект на архитект Даниела Арбова и е финансиран от общината, много жители на Ботевград и областта дават своята лепта за построяването му. Майсторът на иконостаса е Матей Павлов Той е от орехово дърво в класически възрожденски стил. Тридесет и седем годишният художник Владимир Аврамов изогрофисва храма с мотивите от нововизантийското изкуство. Храмът е изписан за седем месеца, а иконите са дело на екипа на художника.

Проф. Димо Заимов е автор на красив фронтон от мозайка на св. Богородица. Трите камбани на църквата са произведени в Гърция, като най-голямата е 130 килограма, средната 90 килограма, а най-малката – 60 кг.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...