Митрополит Галактион: Ние работим за утвърждаването на архонтския институт



Източник: Старозагорски новини

Изявление на Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион за ТВ „Стара Загора”. Информацията е публикувана на сайта на в. Старозагорски новини и съдържа авторски коментари и оценъчни елементи. Православие БГ публикува текста в оригинал с незначителни корекции.

След като се кри в продължение на 10 дни от местни и национални медии (с изключение на медийната му изява по БТВ, щото телевизията излъчвала шампионската лига), на 2 февруари т.г. старозагорският владика направи изявление пред ТВ "Стара Загора" за архонтската титла на Слави Бинев.

"Ние негодуваме не срещу правото на Светия синод на Българската православна църква да разрешава въпросите, които излизат на дневен ред, естествено при спазване на съответната църковно-административна процедура, а срещу опитите и домогванията на някои държавни институции и лица да влияят върху тези решения на Светия синод на Българската православна църква!", каза божият служител.

В изявлението си архиереят заяви схващането си, че приемането на едно лице за архонт е едноличен, доброволен акт на човек, при който последният по време на богослужение дава тържествено обещание, клетва пред Бога и присъстващия православен архиерей да обрече себе си, всичките си сили в светско служение на Господ и светата му църква.

Относно необходимостта от подобни служения, владиката преведе думите на св. апостол Павел, който казва: "Има различни дарби, ала духът е един и същ. Има различни служби, ала Господ е един и същ. Има и различни действия, ала Бог е един и същ. Който върши всичко у всички, но всекиму се дава да се прояви у него духът за обща полза… Съзнавайки това, ние заявяваме, че архонтският институт е непротивоканоничен и особено необходим в нашето безбожно съвремие… Затова и ние работим за неговото утвърждаване", каза владиката.

Относно въпроса, свързан с институционалната независимост на родната ни света църква, митрополит Галактион заяви, че "нашите притеснения идват от факта, че Светият синод на Българската православна църква бе заставен чрез енергичните действия и настоятелността на някои държавни органи и служители да излезе с едно изявление по въпрос, който изцяло е от неговата компетенция, а не от компетенцията на държавата!"

Както в първото си медийно изявление, и сега Негово Високопреосвещенство заяви: "Твърдо и категорично, че поставените на коментар наши действия, ние не свързваме по никакъв начин нито със Светия синод на БПЦ, нито със Светия престол на Римската църква. Това ние държим да се знае и повече да не се спекулира с този сериозен въпрос."

С това обръщение и изяснение владиката счита, че е изчерпил дискутирания въпрос, по който няма повече да говори пред медиите и да коментира пред широките кръгове на обществото.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...