Митрополит Григорий се срещна със студенти-богослови



На 24 ноември, на празника на св. великомъченица Екатерина и св. Меркурий, в Православния център „Проф. Тотю Коев“ във Велико Търново се проведе среща между митрополит Григорий и студентите и преподавателите от Православния богословски факултет към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Негово Високопреосвещенство благодари на декана на ПБФ и на ръководителя на ПЦ „Проф. Тотю Коев“ за поканата към него и за доброто сътрудничество между факултета и Великотърновската света митрополия.

Митрополитът разказа на присъстващите за своето архипастирско служение, за работата си и трудностите, с които се сблъсква всеки ден в поверената му епархия, както и за предизвикателствата, пред които всички сме изправени в съвремения свят. Той изрази желанието и подкрепата си за взаимни инициативи, като участие на богослови в свещенически конференции, практикуване на студентите в храмовете във Велико Търново и участие в различни проекти, свързани с бъдещата професионална реализация на младите богослови. Негово Високопреосвещенство изрази и готовност за оказване на помощ и съдействие за изпращане на студенти за специализация в чужбина.

От страна на студентите и преподавателите бяха зададени много въпроси, на които митрополит Григорий отговори изчерпателно. Повдигна се въпроса за участието на иконографи от катедра „Църковни изкуства“ към ПБФ в изписването на храмове в епархията и тяхната готовност за сътрудничество и помощ. Беше зададен въпроса за религиозното образование и въвеждането му като задължителен предмет в училищата и за това какви са действията на БПЦ за осъщестяване на тази концепция.

В края на срещата митрополит Григорий раздаде икони на св. Екатерина и св. Меркурий и отправи своя архипастирски благослов към всички присъстващи, като изрази желание за по-често организиране на такива срещи.

На многая лета, Владико, и благодарим за Вашето посещение и пастирска загриженост!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...