Митрополит Иларион Алфеев стана почетен доктор на Великотърновския университет



Mitropolit Ilarion AlfeevНа 19 декември Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев) посети Велико Търново, за получи званието “доктор хонорис кауза” на Великотърновския университет. Отличието му бе връчено от ректора проф. Пламен Легкоступ на специална церемония в 321 аудитория на университета.

Руският архиерей получава почетното звание на ВТУ за приноса си в развитието на връзките между двете православни църкви – Българската и Руската, както и за Православието изобщо.

Академичното слово на новия почетен доктор бе на тема ”Свещеното писание и свещеното предание: православният възглед”. Пред студенти и преподаватели митрополит Иларион представи и най-новата си книга „Тайнството на вярата“.

Преди тържественото събитие в университета, Волоколамският митрополит Иларион в съслужие с Великотърновския митрополит Григорий осветиха четири камбани, дарени от името на Руската православна църква за най-новия храм във Велико Търново “Възкресение Христово” в района на “Качица”. Най-голямата от камбаните тежи 650 килограма, на нея са инкрустрирани икона на Св. Георги и сцена от Светото Възкресение. На втората камбана, тежка 350 килограма, са изрисувани ликовете на Българския патриарх Неофит и на Руския патриарх Кирил.

Камбаните ще бъдат поставени в храма в навечерието на Великден. Новостроящата се църква е изградена изцяло от дарения. Идеята е в криптата на църквата да се съхраняват костите на руските воини, загинали в района на Велико Търново по време на Руско-турската война. На службата по освещаването присъстваха кметът на Велико Търново Даниел Панов и неговият заместник Ганчо Карабаджаков, свещеници от Великотърновската епархия и руски свещеници, придружаващи митрополит Иларион Алфеев.

Два дни по-рано в София Негово Високопреосвещенство митрополит Иларион бе награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ І степен, който му бе връчен от Негово Светейшество патриарх Неофит.  Орденът му бе присъден за църковни заслуги във връзка със 100-годишнината от освещаването на Руското подворие в София.

 

Източник: www.dariknews.bg; снимка: Православен богословски факултет на ВТУ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...