Митрополит Иларион получи медала „За хората с добри сърца“



На проведения тази година в Пловдив Международен филмов фестивал "Балфест" 2007 (1-3 септември 2007 год.), заедно с наградите на филмите от конкурсната програма, беше връчено почетно отличие от името на неправителствения сектор в България: медала „За Хората с Добри Сърца” на Фондация „Помогни на нуждаещите се”. Един от двамата номинирани носители на медала е Доростолският митрополит г-н г-н Иларион. Негово Високопреосвещенство бе номиниран и за годишната държавна награда „Свети Паисий Хилендарски” за 2007 год.

„Изкуство – да! Насилие и тероризъм – не!”–  това е мотото на МФФ „Балфест”, който се организира за четвърти път от Фондация „Помогни на нуждаещите се” и се проведе в Дома на културата на железничарите „Гео Милев” в град Пловдив под патронажа на Министерството на транспорта и с подкрепата на Министерството на културата.

Това е най-младият кинофорум, на който се представят само документални филми и актуални репортажи, посветени на борбата срещу насилието и тероризма. Акцент на всяко издание на феста са филмите, заснети от репортерски екипи от мястото на събитието, с анализи и коментари, както и студентски продукции на висшите училища.

Филмите не трябва да оскърбяват под каквато и да е форма достойнството на която и да е държава и народ.

„Балфест” има две програми – конкурсна и информационна (извънконкурсна). Досега в организационния комитет са получени филми от Коста Рика, Кения, Северна Ирландия, САЩ, Русия, Армения, Украйна, Швейцария, Белгия и Сърбия и международни организации. Международното жури на фестивала се председателства от гранд дамата нa българското кино доц. Виолета Гиндева.

По време на кинофорума се проведе и дискусия, свързана с действието на световните религии за мир и благоденствие.

Меценат на събитието е  „OРФЕЙ КЛУБ УЕЛНЕС” АД – Пловдив, а медийни партньори: Сп. „Клуб Орфей – Легендата продължава”; FINTV (on-lain телевизия на сп. „Финанси”); „Евроком-България”; ТВС-Сопот и др.

По инициатива на Фондация „Родопски Форум”- гр. Смолян съвместно с “Орфей Клуб Уелнес” АД  за номинация през 2007 година с авторитетното в страната и чужбина почетно отличие от страна на неправителствения сектор на Република България – медала „За Хората с Добри Сърца” на Фондация „Помогни на нуждаещите се” бяха предложени две кандидатури:
1. Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Г-н, Г-н ИЛАРИОН.
2. Баронеса Надин дьо Ротшилд ( ортография на англ. Baroness Nadine de Rothschild и френ. Madame La Baronne Edmond de Rothschild ).

С Решение на Настоятелството на Фондация „Помогни на нуждаещите се” – Пловдив, предложените кандидатури бяха одобрени.

По инициатива на Фондация „Родопски Форум” – гр. Смолян, съвместно с “Орфей Клуб Уелнес” АД, е внесена кандидатура от името на неправителствения и частния сектор за номинация през 2007 година с българското почетно отличие, годишната държавна награда „Свети Паисий Хилендарски”: Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Г-н, Г-н ИЛАРИОН. Меценатът на фестивала, „Орфей Клуб Уелнес” АД предостави частична финансова субсидия за църковно-издателска дейност – второто издание на книгата „Пламъкът от Хилендар”, посветена на делото на преподобния Паисий Хилендарски.

През 2007 година се изпълват 285 години от рождението на Първовъзрожденеца преподобни Паисий Хилендарски, 245 г. от написването на „История славянобългарска” и 45 години от канонизацията на будителя (26 юни 1962). Преподобни Паисий е светец на нашата църква, затова е разумно да се възползваме от юбилейната Паисиева година – 2007 всички духовни средища на образованието и културата, които носят името му да се преименуват според неговата канонизация и да се казват: ”Свети Паисий Хилендарски”. Почти всички се наричат „Отец Паисий”, някои от тях – „Паисий Хилендарски”. Множество общественици и институции смятат, че следва да се прекрати порочната практика от наименованията на образователни и културни институти, наречени на български светци, да се премахва определението „Свети”, за да не се омаловажава значението им като църковни дейци и бележити личности на България. Преименуването на общински училища е регламентирано от страна на МОН с чл. 14, ал. 3, във връзка с чл. 25, ал. 1, т. 1 от ППЗНП. В тази връзка, не е неправилно училища, читалища и университети да приложат този документ.

Филмът за Родопите – „Доспат: Писмо от Рая” бе отличен с наградата на „Орфей Клуб Уелнес” АД.

Тържествената церемония по награждаването на номинираните с почетното отличие от страна на неправителствения сектор на Република България – медала „За Хората с Добри Сърца” и връчването наградите на филмите от конкурсната програма на МФФ „БАЛФЕСТ”-2007 се проведе от 19 ч. На 3 септември в зала „Римски форум” в Търговски център „Екселсиор” в Пловдив.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...