Митрополит Йоан поздрави ромите християни с настъпването на Новата година



На 11 януари Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поздрави ромите християни с настъпващата Нова година. Те празнуват паметта на свети Василий Велики на 14 януари според Юлианския календар, тогава е и началото на новата година за тях.

Предпразнично по случай ромския Васильовден и Нова година в столовата на Община Варна имаше тържество. В началото на празника Негово Високопреосвещенство отслужи молебен. След това се обърна към всички с приветствени слова и разясни разликата от 13 дена между двата календара – Юлиански и Григориански, както и кои поместни православни църкви служат по единия и по другия календар.

Митрополит Йоан благопожела на всички новата година да е изпълнена със здраве, търпение, смирение, спокойствие и да избягваме греха, който разрушава човешката личност и отдалечава човека от Бога. Той допълни още, че Христос не влиза насила в ничий дом или човешко сърце, а очаква ние да Го допуснем с нашата свободна воля.

Източник: www.mitropolia-varna.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...