Митрополит Йосиф: подавам си оставката


В писмо, изпратено до редакцията на Православие.БГ, митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф оповести публично решението си да подаде оставка от служението си заради разкритите от самия него факти от досието му в архива на бившата Държавна сигурност. Публикуваме пълния текст на писмото.

***

Драги приятели в Господа,

На пресконференция в Рилския манастир по време на Шестия църковен събор миналата година, аз направих публично следната драматична изповед: "Ако докажат, че съм бил агент, ще си подам оставката."

В изповедта ми "Прощавай, български народе", аз сам се питах: "Съм ли или не съм агент?" Силвия Николова в коментарите под текста ми помогна най-много, като сподели, че няма защо да се питам – има закон, според който сам мога да проверя това. Благодаря й!

Така, при първа възможност, в края на миналата година подадох молба и през юни тази година получих разрешение да си прочета досието.

Ето резултата: Да. Според докладите на специалиста Котов, който ме е обработвал и вербувал, аз съм считан за "агент Николов" от края на 1980 до началото на 1988 година. Папките бяха две – едната съдържа данни против мен и моето служение като протосингел в София до 1980 г., а другата, на "агент Николов" – мои доклади до Негово Светейшество и Светия Синод като администратор на Акронска епархия.

Със специална заповед в началото на 1988 г. съм свален от наблюдение.

И така, отново моля за прошка – че съм считан за "агент Николов" – не по моя молба, но заради моята слабост за нещо, което никога не съм приемал насериозно в моето служение…

Видях и няколко квитанции за по няколко лева – направени разходи за почерпка и подаръчета по време на вербовката.

Отец йеромонах Йоан в коментарната секция на сайта смята, че "няма нужда от оставки", а да работим за "народа Божий" с "истинско покаяние". В духа на даденото обещание обаче, макар и да считам, че не съм работил против Божия народ, аз отново си подадох оставката. Нека това не се счита за бягство. Аз сам се разкрих, че съм бил считан за "агент Николов" без мое знание толкова години и затова смятам, че имам моралното право да напусна служението си за доброто на църковното ни дело в Епархията ни в САЩ, Канада и Австралия.

С обич в Господа,
Митрополит Йосиф

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...