Митрополит Кирил: Мадарската пирамида е осквернение



Източник: в-к Монитор (със съкращения)

Пирамида с основа 4 на 4 и височина 2.70 метра е била иззидана тайно в скалите над Мадарския конник от поклонници на Бялото братство. Под носа на работещите в националния историко-археологически резерват Бялото братство адаптирало основите на средновековна църква за свой храм.

Пръв за необичайния строеж още преди месец съобщил местен козар.

"Казал на колегите тука, че горе на платото строят нещо, но понеже козарят малко го смятат за луд, а и тука всякакви хора редят пръчки и камъчета, не му обърнахме внимание. През уикенда обаче турист се натъкнал на масивната пирамида и на добре поддържан и украсен с цветни камъчета импровизиран храм. Казал на една екскурзоводка, тя се качила да види и днес като разбрах, се обадих и аз на шефовете", обясни уредникът на НИАР Борислав Борисов.

Никой в района не знаеше вчера как са закарани на мястото на пирамидата тоновете камъни. Съоръжението се вижда и с просто око от жп линията Варна София. Формите на пирамидата са идеални и прецизни, камъкът на върха е специално обработен.

В скалата точно горе в ляво на Мадарския конник е изсечен и първият скален надпис в който е изписан интернет адрес. "За Слава на Единния и Неделим Бог. www.sirius-ru.net, гласи съдържанието на надписа. Скалният линк води към сайта на Татяна Микушина, титулувана като посланик на великото бяло братство. Към старинната крепост пък води старателно направена табела "Към храм "Майка Мария". Вътрешността зад зидовете е украсена с "цветето на мъдростта" и с кръгове, символизиращи любовта, мъдростта и истината. "Монитор" се свърза с дъновисти, чиито координати са оставени в различни сайтове и форуми в интернет, но никой от българските организации на Учителя Дънов не знаеше за пирамидата.

Предполагам че са дело на руски привърженици на Учителя, към които нямаме добро отношение и не бих искала да коментирам, каза пред репортер последователка на Петър Дънов. Мадара е вторият култов център на Бялото братство в България след Седемте Рилски езера.

Независимо, че това са само основи на православен храм, приспособяването му за нуждите на друга вяра представлява оскверняване на този храм, заяви пред "Монитор" Варненско-преславският и Пловдивски митрополит Кирил. Според него тази църква някога е била действаща, сега разрушена, но това не означава, че може всеки да прави с нея каквото си иска.
Представете си полумесец върху останките на православен храм или кръст върху руините на джамия, това е същото, каза още дядо Кирил. Протестирам най-остро и ще искам незабавна намеса на кмета на Шумен Веселин Златев, а ако това е необходимо ­ и на Министерството на културата, добави владиката.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...