Митрополит Кирил: Не съм бил агент на Държавна сигурност


Не съм бил агент на Държавна сигурност и нямам намерение да предприемам действия срещу тези клевети. Това заяви днес Негово Висопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил на пресконференция във Варна.

"Трябва внимателно, тактично и морално да се отнасяме към църквата и духовенството […]. Не мога да си обясня как един професор обяснява нещата. Проф. Калин Янакиев е философ, но не е богослов. Той говори такива неща още от времето на разкола. Повтаряше се години наред, че всички, които са завършили Московската духовна академия са служители на КГБ. Сега изведнъж се казва нещо друго – че някои са сътрудничели на ДС. Но аз отидох най-напред в Гърция, която беше капиталистическа страна, а после в Русия. Аз съм православен християнин и патриот […]. Моята мисия винаги е била да служа на Българската църква и да бъда полезен на отечеството”, заяви в началото на своето изложение митрополит Кирил.

Обвиненията за сътрудничество с тайните служби са свързани с пребиваването през 1979 г. на митрополит Кирил като духовник в манастира „Зограф”, Света Гора. В последствие е бил наклеветен пред гръцките служби.

През 1981 година владиката е завършил Софийската духовна академия, след което е изпратен на специализация в Московската духовна академия.

Не се страхувам от отварянето на досиетата. Ще поискам документ от МВР, че не съм бил сътрудник на Държавна сигурност, заяви още митрополит Кирил.

За цялостното съдържание на пресконференцията може да се информирате оттук

Информацията е предоставена на Православие БГ с любезното съдействие на пресцентъра на Варненска и Великопреславска митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...