Митрополит Николай: Когато едната ръка дава, другата не бива да знае



Източник: Стандарт

Поместваме краткото интервю с митрополит Николай, дадено за вестник Стандарт , във връзка с  годишнината от откриването на  храм  "Свети Висарион Смоленски"

– Ваше Високопреосвещенство, много критично се изказахте за стенописите в храма в Пампорово. Какви са конкретните ви забележки?

– Едно църковно изкуство трябва да се подчинява на свещения канон. Светата Библия ни съветва: Духа не угасвайте. И ние, ако привнесем по нещичко от себе си, без да се съобразяваме с прототипите, които са ръководили векове наред творците на свещени литургически църковни изкуства, ние ще угасим духа на светото православие.

– В последните години в Смолянско бяха построени доста православни храмове. Има ли много такива според вас престъпвания на канона?

– Аз няма да коментирам това. Някъде има, но аз ще гледам оттук насетне всичко да върви в лоното на свещения канон, без отклонения. Разбира се, разчитам и се надявам на добрата воля на всички творци на литургически църковни изкуства. Нека подхождат с вяра и смирение, защото във всички тези изкуства има голяма доза богословие, което те трябва да съобразят. Техните творения да не донасят само естетическо удовлетворение, а и духовно.

– Какво мислите за смолянския храм "Св. Висарион Смоленски"?

– Смятам, че това е един огромен величествен храм, който има голямо значение не само по своите размери, но и по своето въздействие – духовно, върху цялата тази духовност и благочестивото изпълнение на вярващ народ. Така че в този храм ние ще служим светата божествена литургия, ще призоваваме Божията благодат и ще просвещаваме човеците със словото на истината и словото на вечния живот.

– Ще има ли повече свещеници в Смолянската епархия? В момента те недостигат.

– Ще излъчите ли нови кандидати за семинарията, за да ви отговоря след това дали в Смолянския край ще има свещеници? Във вашите семейства тук ги вдъхновявайте и дайте правилен път, помогнете им да намерят правилната посока и да идат в Духовната семинария.

– Ще допуснете ли "търговците в храма"? Ще се използва ли мащабният ремонт на сградата на архиерейството като индулгенция за някого? В него са замесени, които се занимават с гадателства, пророчества и други недопустими за християнството занимания.

– Не зная кои са финансирали този ремонт на сградата. Евангелска добродетел е, когато едната ръка дава, другата не трябва да знае. Не съм питал кои са спонсорите за ремонтите, но ако това е сестра Христина от манастира "Св. Пантелеймон", ще се запозная с нейното дело и ще предприема необходимите мерки. Но се надявам на добра воля и съзнание в църковния и служебен живот.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...