Митрополит Симеон: Където има любов, там е и Бог.



Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон – в специално интервю за „Вяра и общество” тази неделя

И тази неделя, за съжаление, нашето предаване има повод да следи темата за скандалното и противоуставно отстраняване на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон и неговия викариен епископ Тихон. В специално интервю за нашето предаване дядо Симеон заявява: „Не приемам решението на Св. Синод за моето отстраняване от поста митрополит на българската Западно- и Средноевропейска епархия. 

Вие знаете, че от 1 декември е назначен нов митрополит, но аз няма да допусна никакъв друг митрополит да дойде в моята епархия, защото там животът си протича добре, духовно… Къде е българският патриарх да ме защити? Той трябваше да удари с патерицата по масата и да ме защити и ако беше казал, че е против моето отстраняване – нямаше да има нищо. Но той от какъв страх взима тяхната страна и сега – това е то…Не бива така, братя, не бива.” Какво казва още дядо Симеон, ще научите единствено във „Вяра и общество” тази неделя. По темата продължаваме с разговори с представители на четири от българските православни общини в Европа, които разказват какви са настроенията сред нашите сънародници в Западно- и Средноевропейска епархия и как нито един от тях не приема изпращането на Старозагорския митрополит Галактион за управляващ епархията. „Ще му затворят вратите на храма. Бивши агенти на ДС с неправославно поведение не са желани сред нас. Галактион няма авторитет в Европа!” – заявява за „Вяра и общество” Николай Боцев от българската православна община в Париж.

В края на предаването ви предлагаме една приятна разходка до един от най-известните български храмове, където са запазени едни от най-старите портретни изображения на исторически личности и най-старото стенописно изображение на небесния ни покровител – св. Йоан Рилски чудотворец.

Както обикновено, и тази неделя „Вяра и общество” ще се излъчи от 10.00 ч eдновременно по БНТ 1 и БНТ Сат. Повторенията на предаването са на 14 декември от 1.55 ч сутринта по БНТ 1 и от 6.15 ч по БНТ Сат.

От неделя на обяд може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия – www.bnt.bg – на страниците на „БНТ Продукции" в раздел „Религия и История".

Горан Благоев, автор и водещ на предаването

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...