Монета с лика на св. Георги пуска БНБ



 

 Източник: БНБ

Едва за трети път в историята си, и то след 95 годишно прекъсване, Българска народна банка емитира две златни монети с еднакъв дизайн и номинална стойност от 20 и 100 лв., което прави новия комплект монети уникален за съвременното ни монетосчене. С пускането им в обръщение, Българската народна банка продължава традицията да отсича възпоменателни монети на християнска тематика с изображения на светци, свързани със съответен църковен празник.

Светецът Георги Победоносец, на който са посветени монетите, е покровител на войниците, овчарите и стадата, а Гергьовден (6 май) заедно с Великден се смята за най-големия пролетен празник. Към монетите с лика на св. Георги Победоносец бе проявен и най-голям интерес в направената в края на 2005 година анонимна анкета в интернет страницата на БНБ. Резултатите от нея показаха, че 94% от всички гласували са предпочели отсичането на монетите с изобразен на тях св. Георги Победоносец. Златната сплав, от която са изработени двете монети е с проба 999/1000, като малката е с тегло 1.55 гр., а голямата е с тегло 8.64 грама.

БНБ ще представи златните възпоменателни монети „Св. Георги Победоносец“ на пресконференция, която ще се проведе на 2 май 2007 г. (сряда) от 11.00 часа в зала 108 на БНБ.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...