Мохд Абуаси: Църквата трябва да бъде по-близо до хората



Фокус

Големият брой секти в България наистина представлява сериозна заплаха за утвърдените религии и хората трябва да правят разлика между секта и религия. Това каза д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания.

По думите му повечето от тези секти подържат силни връзки с организации и сили извън България, особено в САЩ, Израел и някои европейски и мюсюлмански държави. "Без съмнение част от тях застрашават националната сигурност на страната като с голяма сигурност мога да заявя, че всички те са заплаха за православния дух на българския народ", каза той.

Православната църква трябва да активизира ролята си в обществото, смята д-р Абуаси. Според него Църквата трябва да бъде по близо до хората и да се запознае с проблемите им, както и да помага на младежите, които имат нужда от духовен живот. "Когато те не успеят да намерят духовните ценности у православните духовници, бягат към други форми на духовност и най-вече към сектите. По-активната роля на Православната църква в обществото би могла да ограничи влиянието на сектите върху младежта и би се наложила като основен и най-сериозен вариант за духовното им развитие", допълни Мохд Абуаси.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...