Мюсюлманите в България отбелязват началото на Курбан Байрам



С празнична молитва /намаз/ и с жертвоприношения тази сутрин мюсюлманите в България отбелязват началото на празника Курбан Байрам /Аид ал Адха/, предаде БНР.

Празникът е един от най-големите в ислямската религия, продължава четири дни и с него се почита паметта на мъртвите.

Според традицията и принципите на исляма всеки може да даде курбан, а за по-заможните това е задължително. Жертвеното животно /овен, теле или крава/ се дели на три части: с едната се посрещат гости, втората задължително се раздава на бедни съседи и познати, а третата остава за семейството. Мюсюлманите се подготвят за Курбан Байрам ден по-рано, като избират виторог овен, който къносват и окичват с панделки или с цветна прежда, за да се разбере, че е предназначен за курбана. На днешния празник, който започва със сутрешна молитва – намаз, вярващите мюсюлмани, облечени в най-хубавите си дрехи, отправят молитва към великия Аллах и пренасят в жертва към него курбан.

Религиозният празник повелява след молитвата близките на починалите да посетят гробовете им. Според Корана те трябва да прочетат там молитва за душите на умрелите, наречена фатиха. В първия ден Курбан Байрам се празнува с най-близките. На този ден по-младите искат прошка от по-възрастните.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...