Навършват се 4 години от кончината на отец Георги от Жегларци



На днешния ден се навършват 4 години от кончината на отец Георги от село Жегларци. По повод годишнината в храма на Жегларци днес бе отслужена панихида в  памет на покойния отец.

Той е роден на 22 септември 1923 г., а през 1965 г. е ръкоположен за свещеник – така започва историята на едно дългогодишно служение, белязана от саможертвена безкористност, мъдра прозорливост, пламенна молитва и многобройни духовни чада. Многократно отец Георги е бил притискан и му е търсена сметка от местните партийни структури по време на атеистичния режим, заради активната му дейност на духовник – заради изпращането на момчета в Семинарията, както и заради неговите въздействащи проповеди.

През 2017 г. пред българската публика бе представен и документалният филм „Пътят на воина“, посветен на личността и делото на отец Георги. Сценарист на филма е Георги Тодоров, а режисьор и оператор е Христо Димитров–Хиндо.

Днес в негова памет ви припомняме документирания разговор на Пламен Сивов с отец Георги…

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...