Навършват се 5 години от интронизацията на патриарх Неофит



На днешната Тодорова събота с тържествена света Литургия и благодарствен молебен в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ ще бъде чествана 5-годишнината от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Богослужението започва в 9 ч. и ще бъде предстоявано от Тивериополския епископ Тихон. Честването на годишината ще продължи и през утрешната Неделя на Православието.

На 24 февруари 2013 г., тогавашната Неделя на митаря и фарисея, Неофит стана първият патриарх, избран в най-новата история на България след демократичните промени. С Божията воля той бе избран с 90 гласа на втори тур на участващите 138 делегати в Патриаршеския избирателен църковен събор.

В първите си слова след своята интронизация патриарх Неофит каза: „Тежък е кръстът, който Господ и светата ни Църква възлага на скромните ми плещи. Но с упование в апостолските слова изпросвам Божията сила, която в немощ напълно се проявява. Защото кога съм немощен, тогава съм силен!“, като определи за свои важни приоритети в своето служение грижата за свещенството, духовните учебни заведения, храмовете и просветната дейност, както и насърчаването на благотворителната активност.

Припомняме ви някои от вълнуващите моменти, запечатани в снимки, от онзи 24 февруари преди 5 години, както и някои от коментарите и заявените очаквания към новия патриарх, които споделиха духовници и миряни непосредствено преди и след избора – „Да се помолим за Патриарха си“, „За патриарх Неофит – размисли на един мирянин и един духовник“ , „Три гледни точки към патриаршеския избор“.

В първото си слово като предстоятел на Църквата ни, патриарх Неофит каза още: „В изпълнение на своя подвиг аз съм убеден в молитвената подкрепа и съборната дейност на Високопреосвещените и Преосвещени архиереи, свещенството и монашеството, на църковните служители и сътрудниците в църковно-обществената сфера…“ Да се помолим за Патриарха си – Господ да му дава сили за служението му, пълно с благост и плодове на радостно единение!

За много и благодатни години, Ваше Светейшество!

Снимки: Сандра Керелезова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...