Навършват се 6 години от интронизацията на патриарх Неофит



Днес, 24 февруари (Неделята на блудния син) се навършват шест години от интронизацията на патриарх Неофит.

През 2013 г., на тогавашната Неделя на митаря и фарисея, Неофит стана първият патриарх, избран в най-новата история на България след демократичните промени. С Божията воля той бе избран с 90 гласа на втори тур на участващите 138 делегати в Патриаршеския избирателен църковен събор.

По случай годишнината в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ бе отслужена тържествена св. Литургия и клирът и миряните имаха възможността да поздравят Негово Светейшество.

В свое слово по повод годишнината патриарх Неофит отправи благодарности към неговите събратя архиереи от Св. Синод, към духовенството и миряните за засвидетелстваната подкрепа и любов. Ето и пълния текст на патриаршеското слово:

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Неизменно благодарейки на Бога за Неговата любов, велика милост и божествено човеколюбие, за щедростта Му и Неговата подкрепа и закрила за нас, Православната ни църква и благочестивия ни народ, встъпвам в още една година на патриаршеско служение, към което бях призован по Божията и народна воля, след като с много тъга, в края на 2012-та година се разделихме с приснопаметния и многообичан първойерарх на родната ни Църква – Светейшия наш патриарх Максим.

От него повече от четири десетилетия всички ние се учихме на любов и отдаденост към Църква и Отечество – на него се стремя да подражавам и аз, според силите си, през изминалите шест години, продължавайки делото му и опитвайки се да градя с търпение и надежда върху здравите основи, положени от него и предшествалите го първойерарси на светата ни Църква. Високите образци и примерът, оставени от него и от всички тях за ревностно и всеотдайно църковностроително и родолюбиво служение, ме задължават към приемственост и продължаване на постигнатото от тях и най-вече към запазване на църковното единство, задълбочаване на вътрешноцърковната мисия и утвърждаване на вътрешния и междуцърковния авторитет на Православната ни църква.

„Аз насадих, Аполос полива, ала Бог направи да израсте“ – така е писал някога до Църквата в Коринт апостолът на народите, св. апостол Павел (1 Кор. 3:6), припомняйки по този начин на всички ни, че всяко човешко усилие би било безплодно, ако е лишено от Божие съизволение, ако не е резултат от богочовешкото съработничество в делото на нашето спасение. В съгласие с апостола е и моето разбиране не само за епископското и патриаршеското служение, но и за всяко служение в светата Христова Църква, тъй като Църквата – това сме всички ние, и всеки от нас има своя неповторим и незаменим дял в нейното всекидневно съграждане „… докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий, … до пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13).

Нека и занапред Бог дарува мирни и благодатни години, години на възрастване и на духовен възход за Православната ни църква и православния ни народ, та в единство и единомислие заедно да продължаваме да градим върху положените преди нас основи и да бъдем достойни наследници на достойни предци.

В днешния ден, когато се изпълват шест години от началото на патриаршеското ми служение, благодаря за подкрепата и любовта на събратята митрополити от Светия Синод на светата ни Църква, на освещения клир от поверената ми епархия и на целия Божи народ в диоцеза на Православната ни църква, отечески молитствам за всекиго от вас и за цялата ни Църква – за нейното мирно настояще и богоблагословено бъдеще, за още много и благодатни успехи в делото на благовестието, за доброто и благопреуспяването ни в пътя на Божията правда и още по-големия духовен възход в следване на оставените ни от нашите предшественици образци. Особено благодаря и на държавната и на общинската власт по места, за доброто и общополезно сътрудничество, което се надявам да продължи и занапред, защото делото на Църквата е наше общо дело и успехите на Църквата ни са успехи и на цялото наше свидно Отечество.

По молитвите на Пресвета Богородица и всички Свои светии Господ Бог да милва и спасява всички нас и да ни дарява Своята благодатна помощ и спасение!

Честит и благословен празник!“

За много и благодатни години, Ваше Светейшество!

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...