Навършват се 6 години от кончината на патриарх Максим



На днешния ден се навършват 6 години от кончината на Негово Светейшество патриарх Максим. Той се упокои в Господа на 98-годишна възраст и бе първойерархът с най-дългогодишно служение начело на Българската православна църква – от 1971 до 2012 г.

В негова памет днес в Троянската света обител бе отслужена заупокойна света Литургия и панихида. Именно от Троянския манастир започва духовният му път като 12-годишен послушник.

В словото си в памет на патриарх Максим, произнесено след края на богослужението в Троянския манастир, Негово Светейшество патриарх Неофит каза: „В този ден, шест години след раздялата ни с него, ние отново си спомняме за благия старец, който с много любов, благост и твърдост повече от четири десетилетия премъдро направляваше църковния живот у нас в условията на всевъзможни изпитания за вярата и за единството на светата ни Църква, и който с архипастирското си дело завинаги остана в църковната и народностната ни памет като образец за истински духовник и пример за подражание от всички нас – неговите благодарни и признателни чеда….

Историята на Православната ни църква и паметта на бъдещите поколения тепърва предстои да разкриват и оценяват неговото монашеско и архиерейско служение, което според Божия промисъл е било определено да премине през различни обществено-политически епохи и през много и големи изпитания, които той приемаше с дълбоко смирение, чиста вяра и непомрачена надежда в Божиите обещания. Той съзнаваше своята роля и отговорността си за богодаруваното му паство и добре помнеше казаното от апостола, че „… блажен е оня човек, който търпи изкушение, защото, след като бъде изпитан, ще получи венеца на живота, що Господ е обещал на ония, които Го обичат“ (Иаков 1:12).

Припомняме ви и два материала, посветени на личността и делото на покойния патриарх…

Патриархът и изпитанията на две епохи

Той прости на всички

Вечна и блажена да е паметта му!

 

 

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...