Намалели са жалбите за дискриминация на етническа основа



Председателят на Комисията за защита от дискриминацията Кемал Еюп е заявил по време на участието си в обучение на тема “Антидискриминационно законодателство и практики” в Силистра, че през изминалите година и половина от дейността на Комисията се отчита тенденция за намаляване на оплакванията от незачитане на етноса (от 53% на 28 % от подадените жалби), но са се увеличили сигналите за дискриминация по време на работа, съобщава Дарик.

Подадените през периода жалби са над 300, като 30% от тях са върнати, тъй като не са компетенцията на Комисията. Кемал Еюп счита, че държавата трябва да има стратегия за превенция срещу дискриминацията. Според него превенцията трябва да започне от училището.Той очаква от следващата година да се засили мониторингът на европейските структури по този проблем и това е една от причините да се подготвя разкриването след Нова година на 10 консултативни центъра в страната за приемане на жалби и сигнали.

Комисията за защита от дискриминация е независим специализиран колективен орган, създаден по Закона за защита срещу дискриминацията. Комисията не е подчинена нито на Народното събрание, нито на Президента, нито на Министерски съвет. Състои се от 9 души, петима от които се избират пряко от Народното събрание, а четирима се назначават с от Президента на Републиката. Тя е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София.

Законът за защита срещу дискриминацията (ЗЗСД) е приет през 2003 г. и е в сила от 01.01.2004г. (Обн. ДВ, бр.86 от 30 септември 2003 г., изм. ДВ, бр.70 от 10 август 2004 г. ) в изпълнение на поетите от Република България международни ангажименти за законодателна забрана на дискриминацията по различни признаци изграждането на национален механизъм за превенция на дискриминацията и защита от дискриминация. Националните механизми, както и международните такива, включват органи с компетенции за защита от дискриминация и процедури за контрол върху спазването и прилагането на антидискриминационното законодателство, както и процедури за защита на жертвите на дискриминацията.

Според публикувана в сайта на Комисията информация, в изготвеният през 2005 година Цялостен мониторингов доклад по отношение на присъединяването на България към ЕС, с дата – 25.10.2005 г., се подчертава важността на формирането на Комисията за защита от дискриминация, но същевременно се посочва, че не е ясно дали Комисията разполага с достатъчно човешки и финансов ресурс, така че да изпълнява функциите си самостоятелно.

В проекта за доклад по извършената партньорска проверка през м.януари 2006 г. по темата „Социална политика – социално включване и антидискриминация” се изразява съмнение дали Комисията е реално независима, дали същата има административен капацитет и дали членовете на КЗД са достатъчно професионално подготвени и компетентни. Отбелязва се, че Комисията досега почти нищо не е направила за повишаване на осведомеността на обществото за своето съществуване и правомощия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...