Народното събрание прие четиричленния състав на Интерпарламентарната асамблея по православие


Източник: агенция Фокус

След спорове и скандали парламентът прие четиричленния състав на Интерпарламентарната асамблея по православие*. В състава влизат депутатите Пламен Славов от Коалиция за България, Кръстанка Шаклиян от НДСВ, Йордан Цонев от ДПС и Борислав Китов от БНС. Съставът бе приет със 117 гласа “за”, 27 “против” и нито един гласувал "въздържал се". Преди това бе отхвърлено предложение на Павел Шопов от "Атака" делегацията в Асамблеята да включва петима членове, като петият бъде Волен Сидеров.

От опозицията поискаха точката за избиране на български представители в Интерпарламентарната асамблея по православие да се разгледа на закрито заседание. Причината била доклад на Националната разузнавателна служба, в който се казвало, че има пряка заплаха за сигурността на България. По думите на Атанас Атанасов от ДСБ – в доклада се посочва, че Русия се опитва чрез тази асамблея да си "купи" влияние. Атанасов каза още, че в този доклад се посочват имена на българските депутати, които били зависими, но не пожела да уточни от какво са зависими. Според управляващите обаче нямало никакъв проблем и те не пожелаха да подкрепят предложението за закрито заседание.

Депутатите от опозицията организираха подписка за провеждане на закрито заседание по тази точка. Според Правилника за дейността на Народното събрание, трябва да се съберат 24 подписа за закрито заседание.

Докладът на НРС, свързан с избирането на делегация в Интерпарламентарната асамблея по православие, е поръчан от председателя на Комисията по вероизповеданията Огнян Герджиков, заяви депутатът от ДСБ д-р Николай Михайлов от парламентарната трибуна.

“Прочитайки доклада, проф. Герджиков получава нещо като полъх на тревога и повика зам. -председателите да прочетем този доклад”, подчерта Михайлов. След прочита заедно с представители на ДПС и БСП се е стигнало до извода, че констатациите в доклада са сериозни и не могат да останат без последствия. По думите на Михайлов в доклада са включени имена на покойни хора, свързани с българския капитал. Един от тях преди време е предложил президентът Първанов да бъде награден с орден за заслуги към православието от Фонда за единство на православните народи. Според Михайлов този Фонд бил стриктно радикално и конкретно свързан с Асамблеята, за която днес се избират членове. “Става въпрос за много пари, за геополитически, геоикономически и бизнес интереси, свързани с тази асамблея”, подчерта Михайлов. Според ДСБ България не трябва да влиза в тази асамблея, защото чрез нея се осъществява силно руско влияние, а страната ни вече е избрала пътя на европейските ценности.

* Европейската интерпарламентарна асамблея по православие e учредена през 1993 г. под егидата на Европейския парламент. Мисия на асамблеята е да популяризира и утвърждава християнските ценности. Членуват 20 държави, както и групи депутати от Австралия, Палестина, САЩ и Уганда. Годишните вноски са според желанията на отделните държави. До този момент България, която е член на асамблеята от създаването й през 1993 г., не е плащала вноски, но вече е определила вноската си от 50 000 евро. Парите ще дойдат от Народното събрание, парламентът ще създаде и постоянна делегация към асамблеята.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...