Научна конференция за Патриарх Кирил се открива в София


На 24 февруари в Аулата на Богословския факултет в София се организира научна конференция, посветена на 110 години от рождението и 40 години от блажената кончина на Патриарх Кирил (1901-1971). 

 
По решение на Светия Синод на Българската православна църква за тържествено отбелязване на кръгли и юбилейни годишнини от историята на Българската патриаршия, които се изпълват през текущата 2011 година се организира и провежда и тази възпоменателна научна конференция, която е посветена на живота и делото на Негово светейшество Българския патриарх Кирил, който е избран и интронизиран след възстановяването на патриаршеския статус на Българската църква.
 
Патриарх Кирил застава начело на БПЦ и поема своето служение на предстоятел и първойерарх в изключително сложна политическа обстановка и труден за народа и Църквата исторически момент. Още преди да бъде избран за Патриарх през 1953 година, и да поеме първосветителското служение, той се откроява сред православното духовенство и висшия клир като един от активните и авторитетни архиереи на Българската Църква. 
 
През 40-те години на ХХ век по време на Втората световна война, когато БПЦ застава открито в защита на българските евреи и се противопоставя на нацистката политика за депортация и геноцид, този наш архиерей – в служението му като Пловдивски митрополит, заедно с други митрополити, църковници и вярващи християни, застава смело в защита на Правдата и онеправданите страдащи ближни и с авторитета на Църквата допринася за предотвратяване на изпращането на тези наши съграждани в лагерите на смъртта. 
 
Политическите превратности в България след края на войната, и промяната на държавното устройство на страната, се отразяват сериозно и върху позициите и мястото на БПЦ в обществения живот и ограничават възможностите за свободно служение сред народа. 
 
Архиереите от Светия Синод отново се налага да отстояват автономията, достойнството, единството и вътрешната независимост на Църквата и да гарантират нейното нормално служение сред българския народ.
 
Всички тези превратности на времето, които рефлектират върху съдбата на българския народ през ХХ век, и се отразяват върху историческото развитие на БПЦ, се концентрират по особен начин в личността и делото на Патриарх Кирил. На различните измерения на тези процеси и събития от най-новата история на БПЦ са посветени основните доклади на днешната тържествена и възпоменателна научна конференция.
 
В началото на днешната тържествена сесия в памет на блаженопочившия патриарх Кирил е предвидено  изпълнение на Софийския свещенически хор. Създаването на този църковен хор и началото на неговото развитие във времето са непосредствено свързани с инициативата и архипастирската дейност на Патриарх Кирил. Хорът възниква през 1947 година и се утвърждава в служение на Църквата с благословението и подкрепата на приснопаметния патриарх.
 
В програмата на конференцията са включени три научни доклада.
 
Първият доклад на тема „Живот и дейност на Българския патриарх Кирил” ще представи доц. д-р Александър Омарчевски, преподавател по Църковна история в Богословския факултет.  Той ще представи основните исторически събития и обстоятелства от живота, архипастирската и църковно-обществената дейност на Негово светейшество патриарх Кирил като предстоятел и първойерарх на Българския патриаршески престол, избран след възстановяване на автокефалията и патриаршеското достойнство на Българската църква.
 
Следващият научен доклад на конференцията е на тема „Възстановяване на патриаршеското достойнство на БПЦ” е от доц. д-р Христо Темелски, директор на ЦИАИ при Българската патриаршия и специалист по Българска църковна история. 
 
Третият доклад от програмата на научната конференция е на тема „Българският патриарх Кирил и предизвикателствата на Църквата и обществото през 40-те и 50-те години на ХХ век”. Той ще бъде представен от свещ. д-р Людмил Малев – преподавател по история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...