Научна работа върху иконографска тема получи високата оценка на специалистите от БАН



На 22 юни 2007 г. от 11:30 ч. в ателие № 7 на Националната художествена академия „Николай Павлович” се състоя публичната докторска защита на Ваня Николова Сапунджиева от катедра Иконография на Православния богословски факултет, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Темата на дисертацията е „Култът към св. Харалампий в България ХVІІІ – ХІХ в.”.

Научният ръководител ст. н. с. І ст. Иванка Гергова подчерта изключителната работоспособност и упоритост на докторантката и подчерта, че работата е несъмнен принос в тази област на науката. Според нея този добър резултат показва ефективността на работата в катедра Иконография.

С още по-категорични изрази за качествата на работата и заслугите и на докторантката се изказаха рецензентите чл. кор. проф. д. изк. Елка Бакалова и доц. Елена Попова. Отличните оценки продължиха и в изказванията на членовете от Специализирания научен съвет по изкуствознание и изобразителни изкуства при ВАК. Сред тях преобладаваше мнението, че работата определено е рядко постижение в областта на разглежданата тематика. Те подчертаха, че евентуалната бъдеща публикация би била несъмнен принос в областта на науката.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...