Национален конкурс „Възкресение Христово“ 2019



Българската патриаршия обяви условията за тазгодишното издание на Националния конкурс „Възкресение Христово“, който по традиция се провежда ежегодно в навечерието на Пасха. Инициативата е организирана под ръководството на Ловчанския митрополит Гавриил и и Културно-просветния отдел при СВ. СИНОД, тя се провежда с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ.

Целите на конкурса са да се стимулират творческите заложби и изяви на децата и учениците, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност. Да се утвърждава любовта им към Православната църква и вяра; да се разширяват познанията им за празника Възкресение Христово; да се поощрява интересът им към съхраняване на българските традиции в отбелязването на празника.

 

УЧАСТНИЦИ

Деца от детски градини в 3-та и 4-та група и ученици от 1-ви до 12-ти клас за всички детски градини, училища, школи и извънучилищни звена в България и задграничните епархии на БПЦ-БП.

РЕГЛАМЕНТ

Конкурсът се провежда в четири възрастови групи и всеки участник може да представи най-много две творби.
І-ва възрастова група – 3 и 4 група от ОДЗ/ЦДГ.
ІІ-ра възрастова група – 1.-4. клас.
ІІІ-та възрастова група – 5.-8. клас.
IV-та възрастова група – 9.-12. клас.

РАЗДЕЛИ

Конкурсът се реализира в три раздела:
1. Изобразително изкуство;
2. Литература;
3. Фотография.

Раздел 1: Изобразително изкуство

Условие за участие: тематиката на художествените творби е редно да бъде съобразена с темата на конкурса – Възкресение Христово – Пасха. Творбите трябва да акцентират върху духовния смисъл на Празника на празниците и върху Личността и спасителното дело на Богочовека Иисус Христос, а не върху пролетта и представителите на животинския свят.

Конкурсът се провежда в четири възрастови групи:
І-ва възрастова група – 3 и 4 група от ОДЗ/ЦДГ;
ІІ-ра възрастова група – 1.-4. клас;
ІІІ-та възрастова група – 5.-8. клас;
IV-та възрастова група – 9.-12. клас.

Жанров обхват: иконопис, живопис, графика.
Материали и техника: по избор.
Формат на творбите: по избор на участника в конкурса. Творбата задължително се поставя в паспарту с размер 35/50 см. Не се разглеждат от Комисиите творби, които са без паспарту.

Всяка творба задължително трябва да съдържа следната информация:

в десния ъгъл на гърба на творбата да бъде написано четливо:
– Трите имена на автора;
– Възраст, група/клас;
– Град/село, област, ЦДГ/ ОДЗ / училище / ОДК / клуб;
– Адрес и телефон за контакт с участника;
– Името на преподавателя / ръководителя и негов телефон за връзка.

Раздел 2: Литература

Условие за участие: ще се разглеждат само литературни творби, свързани с темата на конкурса – Възкресение Христово – Пасха. Творбите трябва да акцентират върху духовния смисъл на Празника на празниците и върху Личността и спасителното дело на Богочовека Иисус Христос, а не върху пролетта и представителите на животинския свят.

Творбите е необходимо да бъдат изпратени на посочения адрес и да съдържат разпечатка на хартиен носител в един екземпляр, както и на e-mail на КПО: skpotdel@bg-patriarshia.bg.

ВСЯКА ТВОРБА СЛЕДВА ДА СЪДЪРЖА ИНФОРМАЦИЯ КЪМ КОЙ ЖАНРОВ ОБХВАТ ПРИНАДЛЕЖИ.

Конкурсът се провежда в три възрастови групи:
ІІ-ра възрастова група – 1.-4. клас;
ІІІ-та възрастова група – 5.-8. клас;
IV-та възрастова група – 9.-12. клас.

Жанров обхват: поезия; проза.

Всяка творба задължително трябва да съдържа следната информация:

на всеки лист от едната страна е самата творба, а на гърба има следната по-подробна информация (ако, произведението продължава / свършва на следваща страница – на гърба също така присъства задължителната информация).
– Заглавието на творбата;
– Трите имена на автора;
– Възраст, клас;
– Град/село, област, училище / ОДК / клуб, др.;
– Адрес и телефон за контакт;
– Името на преподавателя / ръководителя и негов телефон за връзка.

Раздел 3: Фотография

Условие за участие: художествените фотографии трябва да не са участвали в други конкурси и да са свързани с отбелязване на празника Възкресение Христово-Пасха в храма, енорията и дома; празнична символика; православни светини; пасхални местни традиции и обичаи и др. Творбите трябва да акцентират върху духовния смисъл на Празника на празниците и върху Личността и спасителното дело на Богочовека Иисус Христос, а не върху пролетта и представителите на животинския свят.

Конкурсът се провежда за ученици любители-фотографи в две възрастови групи:
ІІІ-та възрастова група – 5.-8. клас;
IV-та възрастова група – 9.-12. клас.

Формат на творбите: за участие се приемат САМО РАЗПЕЧАТАНИ черно-бели и/или цветни фотографии с формат 20/30 /А4/ и да са отпечатани или копирани на фотохартия. Серия от 3 снимки се счита за една творба (да се посочи изрично коя поредица от снимки е серия).

Освен на хартия, творбите задължително се изпращат в електронен формат на e-mail на КПО: skpotdel@bg-patriarshia.bg.

Всяка творба задължително трябва да съдържа следната информация:

в десния ъгъл на гърба на творбата да бъде написано четливо:
– Заглавие на творбата;
– Трите имена на автора;
– Възраст, клас;
– Град/село, област, училище / ОДК / клуб;
– Адрес и телефон за връзка с участника;
– Името на преподавателя / ръководителя и негов телефон за връзка.

НАГРАДИ

Във всеки раздел и всяка възрастова група ще бъдат раздадени грамоти и награди за 1-во, 2-ро и 3-то място. Предвидена е и Специална награда на Светейшия Български патриарх Неофит, както и поощрителни награди.

На участниците в конкурса ще бъде връчен сертификат за участие само по предварителна заявка. (Молим желаещите учители/родители да напишат заявка в свободен текст, съдържаща имената на учениците/децата, клас, възраст, училище, адрес, телефон за връзка, и да посочат изрично, че желаят сертификат/и).

КРАЕН СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА КОНКУРСНИТЕ ТВОРБИ:  6 април 2019 г. (събота) – важи датата на пощенското клеймо.

Адрес за изпращане на конкурсните творби:
Пенка Христова
Св. Синод на БПЦ-БП, Културно-просветен отдел
За Националния конкурс „Възкресение Христово”
УЛ. „Оборище” 4
1000 София
България

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Имената на наградените участници с протокола на журито от съответния раздел ще бъдат качени на 24.04.2019 г. (Велика сряда) на официалния сайт на Св. Синод на БПЦ, раздел НОВИНИ.

Награждаването на участниците в Националния конкурс „Възкресение Христово” ще бъде на 19.05.2019 г. (4 Неделя след Пасха – на Разслабления) в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ (гр. София, ул. „Георг Вашингтон” № 47, до Женския пазар и Лъвов мост) след приключването на празничната св. Литургия.

Някои от наградените литературни творби ще бъдат представени от самите победители или техни представители в кратък рецитал в залата на Енорийския център (ет. 1) при храм „Св. св. Кирил и Методий“ на 19.05.2019 г. след награждаването. Победителите в конкурса фотографски и художествени творби ще бъдат представени в открита изложба пак там.

Наградените конкурсни творби не се връщат на участниците, а остават във архива на КПО – Св. Синод на БПЦ-БП. Препоръчва се: участниците да заснемат / копират своите творби. Настоящият статут предвижда, след изтичане на изложбата на Конкурса, творби от Раздели „Изобразително изкуство“ и „Фотография“ да участват в благотворителен аукцион със социално-милосърдна насоченост към деца в нужда.

За контакт: Културно-просветен отдел при Св. Синод на БПЦ-БП
Тел. за връзка: +359 2 987 56 11, вътр. 217 или 0879 510 162
e-mail: skpotdel@bg-patriarshia.bg

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...