Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще представи фототипно издание на Аджарското четириевангелие от 1652 г.



На 31 януари от 18:00 ч. в Централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде представено фототипното пълноцветно издание на Аджарското четириевангелие от 1652 г., снабдено с встъпителен текст за историята на ръкописа, неговата културна и художествена стойност и движение по българските земи. То се издава с лимитиран тираж от 200 номерирани екземпляра по повод 144-ия рожден ден на Националната библиотека.

Аджарското четириевангелие е от малкото ръкописи с подпис на книжовника и единственото евангелие от Аджарската книжовна школа от XVII в. със запазена украса от заставки-миниатюри. То постъпва във фонда на библиотеката в края на 70-те или началото на 80-те години на ХХ в. и е най-представителният от запазените в България ръкописи на Аджарската школа.

Аджарското четириевангелие е един от най-колоритните ръкописи в славянската колекция на Националната библиотека. То е писано, а най-вероятно и украсено от йерей Недялко през 1652 г. в с. Аджар, днес с. Свежен, Карловско. Украсата е много богата: заставки миниатюри с образите на евангелистите в началото на всяко евангелие, съпроводени от големи плетенични инициали, от които се развива пищен растителен орнамент. В цялото оформяне е наподобена украсата на луксозен ръкопис. Заедно с още едно евангелие в Пловдивската народна библиотека, това са двете, засега единствени познати евангелия, изработени в Аджарското книжовно средище от втората половина на ХVІІ в. и самото начало на ХVІІІ в., което с право може да се нарече локална книжовна школа – последната в късносредновековната българска култура. Нейните водещи фигури са свещеникът и даскал Недялко и синът му даскал Филип, енорийски книжовници, профилирани като учители и преписвачи на богослужебни книги за всекидневния църковен ритуал, които те са приготвяли и за продажба.

В поредицата ръкописи от библиотеката фототипното пълноцветно издание се отличава с полиграфските си качества, в най-висока степен доближаващи луксозното копие до неговия оригинал. Двуезичният текст към изданието е дело на проф. Елисавета Мусакова.

„В Националната библиотека са запазени осем ръкописа, дело на аджарски книжовници, сред които на поп Йовко, родоначалника на школата, даскал (или йерей) Недялко, даскал Филип“, сподели проф. Мусакова, която е и автор на послеслова в изданието, осъществено от Академичното издателство “Проф. Марин Дринов”.

Гостите на събитието на 31 януари ще имат възможност да се запознаят с работата по фототипното копие, със спецификата на неговата изработка и с важността на Аджарската книжовна школа за българска културна история. Изданието ще може да бъде закупено след събитието.

Източник: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“; БТА

Снимки: Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...