Националната гимназия за древни езици и култури промени името си на „Св. Константин Кирил Философ“



Днес, когато отбелязваме 1150 години от успението на св. Кирил Славянобългарски, Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) чества своя патронен празник.

В памет на равноапостолния просветител в столичния храм „Св. София“ бе отслужена празнична св. Литургия. След края на богослужението преподаватели и възпитаници на НГДЕК се събраха в аулата на Софийския университет за тържествената церемония, на която официално бе променено името на емблематичната гимназия. До днес тя се наричаше „Константин-Кирил Философ“, но вече името й ще бъде „Св. Константин Кирил Философ“.
По случай патронния празник на гимназията бе отслужен водосвет от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Символичен кръстник на НГДЕК стана министърът на културата Боил Банов. Той отправи и празнично послание към възпитаниците и преподавателите на гимназията. „Делото на свети Константин-Кирил Философ, което е достатъчно да ангажира няколко живота, той успява да побере в един. И всяка от осъществените от него мисии е отделен урок за поколенията – урок по история, по хуманизъм и дипломация, по философия, етика и морал. 1150 години по-късно основаната през 1977 г. Национална гимназия за древни езици и култири, носи, пази и разпространява този дух. Поколенията „класици“, които се включват непрестанно в съграждането на културния живот на страната ни, са безспорното доказателство за стремежа на Класическата гимназия да възпитава свободомислещи хора, личности, за които думи като любословие и съзидание са основни принципи, които ги ръководят“, отбеляза той.

„На днешния ден се прекланяме и прославяме делото и подвига на свети Кирил Славянобългарски, които Църквата винаги е приравнявала с делото на самите апостоли. Днес си припомняме и благословеното наше начало, което възроди едно българско училище. Едно начало, което възроди класическото ни образование, прекъснато за цели три десетилетия“, каза директорът на гимназията Мариела Папазова.

В аулата бяха и първият директор на НГДЕК Гергина Тончева, много университетски преподаватели и участници в Международната научна конференция, която се провежда тези дни в СУ под надслова „Нему да бъде слава, чест и почит – 1150 години от кончината на Константин-Кирил Философ“.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Източник: mitropolia-sofia.org

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...