На Велика събота „Вяра и общество“ излъчва пряко от Йерусалим



viara_i_obshtestvoНа Велика събота, в навечерието на Възкресение Христово, очаквайте специалното издание на „Вяра и общество” с пряко включване от Йерусалим.

За десета поредна година БНТ ще излъчи пряко от църквата на Божи гроб в Йерусалим запалването на Благодатния огън. Директният ефир ще може да проследите в извънредното издание на предаването “Вяра и общество”, което започва в 13.30 ч. В началото ще видите репортаж как Кувуклията – параклисът на Гроба Господен, се подготвя и запечатва преди запалването на Благодатния огън. С нашите събеседници – свещеник Александър Лашков и писателите Теодора Димова и Александър Урумов – ще си говорим за свидетелствата на Христовото Възкресение, за съвременния скептицизъм, че това наистина се е случило, за саможертвата, себеотрицанието, радостта, любовта и болката да си християнин. Ще се опитаме да се пренесем в часовете между Христовото разпятие и Възкресението и ще се опитаме да разберем как са се чувствували най-близките следовници на Сина Божий – апостолите. Ще търсим отговор и на въпроса дали се различава и в какво християнската вяра в умиращия и Възкръснал Бог от езическите вярвания в умиращите и възкръсващи божества.

В това предаване Ви предлагаме още:

– Защо първите християни са изобразявали Възкресението без Възкръсналия Спасител? Специалистите от Музея за християнско изкуство – Криптата – ще ни разкажат за трите иконографски типа на Великденските икони и ще ни покажат интересни образци на православното изкуство от България.

– “Не сакаме гръцкио патрик!” – почитаме и 155-та годишнина от “Българския Великден”.

Този предпразничен брой на “Вяра и общество” ще бъде украсен и с няколко пасхални песнопения на Негово светейшество Българския патриарх Неофит, записани докато беше Русенски митрополит.

Вашите въпроси към гостите ни по всички теми в предаването очакваме предварително чрез страницата ни във фейсбук „Вяра и общество“, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта  www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир Ви очакваме на телефони 02 9 444 999 и 02 814 2551.

Гледайте ни, очакваме ви тази събота – от 13.30 до 15.00 часа. Бъдете с нас, за да се опитаме истински да се подготвим за Празника на празниците.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...