На Неделя Кръстопоклонна в българските храмове ще бъде отслужен молебен за мир и небесна закрила



p1010507На Неделя Кръстопоклонна (тази година е на 7 април) във всички храмове в диоцеза на Българската православна църква след светата Литургия да бъде отслужен молебен за изпросването на благодатната закрила на Пресветата Троица над българския народ, реши Светият Синод на БПЦ.

На Неделя Кръстопоклонна във Варна ще се проведе и литийно шествие, което ще тръгне от 11 ч. едновременно от катедралния храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“ и от храма „Св. цар Борис“ в кв. „Аспарухово“. Двата лъча ще се срещнат в средата на Аспаруховия мост. Ще бъде отслужен молебен за мир, здраве и благополучие на българския народ и ще бъде осветен мостът, от който немалко варненци са сложили край на живота си. „Нека мостът на Варна да не бъде място на отчаяние, а да остане символ на нашето обединение, място, където се събираме, за да заявим своето решение за промяна“, призовават православните духовници от Варненската и Великопреславската епархия.

Решението на Светия Синод на БПЦ идва в отговор на призива на президента Росен Плевнелиев към основните вероизповедания в страната за отслужването на молебени за мир и благополучие на българския народ на 5, 6 и 7 април 2013 г. „Нека да се помолим да не се стига повече до крайности и до самоубийства, нека да се помолим с търпение и с човешко достойнство да преминем през кризата“, каза Росен Плевнелиев на срещата си с представители на основните вероизповедания у нас в четвъртък. На апела на президента се отзоваха и от Главното мюфтийство, от римокатолическата църква, от евангелските общности в страната, както и представителите на юдейското изповедание и на Арменската апостолическа православна църква в България.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...