На Неделя Православна патриарх Неофит ще оглави празнична св. Литургия в София



9001На Неделя Православна (24 март) Негово Светейшество патриарх Неофит ще оглави празничната светата Литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София.

На Благовещение, 25 март, Българският патриарх ще оглави св. Литургия в столичния храм „Св. София – Премъдрост Божия“. В съслужението ще вземат участие архиереи на БПЦ и столични духовници. Началото на светата Литургия е в 9:30 ч.

Честването на Неделя Православна е свързано със спомена за победата на Църквата над иконоборческата ерес през VІІІ век. „Но празникът има и по-широк смисъл, който напомня за деянията на Седемте вселенски събора, отстояли евангелското Откровение. Всички големи ереси на Изтока са посягали на самата същност на Откровението – учението за Богочовечеството на Христа. Забранявайки изобразяването на Богочовека, иконоборците всъщност се отказват от вярата в истинността на Въплъщението. На Седмия Вселенски събор бил провъзгласен догматът за иконопочитанието, който ни казва, че когато е станал човек, Бог е станал изобразим, че със Своето въплъщение невидимият и непостижим Господ е получил човешки лик, и че Божият лик може да бъде запечатан в линии и цветове – не като портрет, а като вътрешен и тайнствен образ Божи, познат и преживян от земната Църква“, припомня в свое слово, посветено на Неделя Православна, смисъла на празника митрополит Антоний Сурожки.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...