На откриването на храм „Св. 40 мъченици“ днес във В.Търново ще присъства С.Станишев



Министър-председателят Сергей Станишев ще вземе участие в тържественото откриване на обновения храм "Свети четиридесет мъченици" във Велико Търново, съобщават медиите днес. Богослужението ще води митрополит Григорий, а на празника ще присъстват народни представители, министри, представители на местното самоуправление, граждани, съобщават от правителствената информационна служба.

Храмът "Свети четиридесет мъченици" е построен през 1230 г. В него се намират гробовете на цар Калоян и свети Сава Сръбски. Намира се под защитата на държавата, като национален архитектурен и културен паметник. Има запазени оригинални колони и стенописи. През 1908 г. в църквата е обявена независимостта на България.

От дълги години храмът е недостъпен за посетители заради разрушаване, срутвания, наводнения и др. През 2002 г. част от пътя над храма е разрушена, което уврежда частично и църквата. Проектът по възстановяването е подготвен и извършен под ръководство на Министерството на културата. Вложени са около 2.5 млн.лв., а Комисията за защита на населението при бедствия и аварии към Министерския съвет няколко години последователно отделя необходимите средства за укрепването на пътя над църквата – 500 000 лв.

При големите наводнения през миналата година Областна дирекция "Гражданска защита", Регионално звено противопожарна и аварийна безопасност и всички държавни и общински организации се включиха в спасяването на църквата.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...