На 1 юни Враца ще се поклони на мощите на св. Кирил Философ



На празника на Враца – първи юни – врачани и гости ще се поклонят на частица от мощите на св. Константин-Кирил. Епископът на словашкия град Нитра Вилям Жудак ще донесе ценната реликва в града,  според източници от местната управа. Реликвата ще бъде тържествено изложена за поклонение в храм “Св. Софроний Врачански” на 31 май.

От 17 часа там ще започне тържествена служба. Частицата от мощите на един от създателите на глаголицата ще бъде обект на поклонение в деня, в който "градът на Ботевата слава" събира хиляди българи и чужденци, които на този ден идват във Враца, за да отдадат почит към загиналите за свободата на родината герои.

През 1964 година в катедралния храм на словашкия град Нитра е открита ценната частица, свята за всички славяни. Проучването е доказало, че мощите са подарени на храма лично от папата. С много дипломатически усилия врачанският губернатор (2005-2009) д-р Антонио Георгиев и тогавашният посланик в Словакия Огнян Гърков успяха да издействат за Враца парче от епископската одежда на светеца. То бе пренесено миналата година в България и с многолюдно шествие от ученици, учители и интелектуалци бе отнесено в местния Регионален исторически музей, където се намира и до сега. Българският президент Георги Първанов, духовници и държавници, неведнъж са отправяли молба до понтифекса на Рим да предаде на България  частица от мощите на светеца, които се съхраняват във Вечния град в базиликата “Сан Клементе”, но получиха деликатен отказ. Сега чудото става възможно със съдействието на врачанското родолюбиво общество и местния клир.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...