На 14 май се открива Шестият църковно-народен събор на БПЦ



На 14 май в Рилския манастир се открива Шестият църковно-народен събор на Българската православна църква, който беше отлаган вече няколко години. Съборът, който ще заседава от 14 до 17 май, ще се заеме с актуалните проблеми на Църквата. Възможно е на него да бъдат приети промени в Устава на БПЦ. Според историческата българска традиция в събора ще участват не само архиереите и духовенството на БПЦ, но и представители на миряните и църковния народ.

На откриването на събора се очаква да присъства държавнният глава, министър-председателят Сергей Станишев и други официални лица. Съборът ще бъде открит с доклад на Негово светейшество патриарх Максим.

Шестият църковно-народен събор се очаква отдавна от духовниците и миряните на БПЦ. Той беше отлаган под различни предлози вече няколко години. Според предишното решение на Св. Синод по въпроса той трябваше да бъде свикан още през ноември 2005 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...