На 19 април ще бъдат препогребани костите на цар Калоян



Източник:  BGfactor

Костите на българския цар Калоян ще бъдат повторно погребани в търновската църква “Свети Четиридесет мъченици” осемстотин години след неговата смърт. Това ще стане на 19 април в присъствието на президента на републиката Георги Първанов, министърът на културата проф. Стефан Данаилов, търновският митрополит Григорий, кметът на Търново Румен Рашев и други официални лица, съобщи за Агенция “Фокус” проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Останките на българския владетел, които след откриването им бяха в музея във Велико Търново, ще бъдат положени в галерията на църквата “Свети Четиридесет мъченици” във вече съществуващия саркофаг на мястото, където преди години бе открито погребението на българския цар Калоян (1197 – 1207).

В търновския военен завод “Терем” беше изработен ковчег, който да съхрани костите на българския цар. Той е от неръждаема, никелирана стомана със знак на цар Калоян – неговият личен герб, взет от пръстена, намерен в неговото погребение (на снимката). По време на церемонията ще бъде спазен протоколът на държавно погребение, тъй като цар Калоян е владетел на българската държава и върховен главнокомандващ. Церемонията ще тръгне от двореца на българските царе на Царевец и ще достигне до църквата “Свети Четиридесет мъченици”, каза още проф. Божидар Димитров.

Цар Калоян е третият брат на възстановителите на българската държава Асен и Петър. Той поема престола през 1197 година след трагичната смърт на двамата си братя в рамките на една година. Той отвоюва всички български земи в Тракия, Македония, Поморавието, Трансилвания във войни с Византия, Унгария и Сърбия. Той сключва уния с римския папа Инокентий ІІІ, с което осигурява признание на българската държавност от висшия авторитет в Европа по това време.
През 1205 година цар Калоян постига първа военна победа над рицарска армия в сражението при Одрин с току що възникналата Латинска империя.

Умира точно преди 800 години край стените на Солун. Както установиха археологическите разкопки, тялото му е пренесено от войниците му в Търново, където е погребан в църквата “Свети Четиридесет мъченици”, мавзолей на Асеневата династия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...