На 9 юли се навършват 6 години от кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил



На 9 юли се навършват 6 години от кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. По този повод в съботния ден – 6 юли, в митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ бе отслужена заупокойна света Литургия в памет на покойния архиерей от Негово Високопреосвещенство Варнеския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с храмовото духовенство и духовници от епархията, се казва в съобщение на Варненската и Великопреславската митрополия.

След заупокойната света Литургия по-късно е била отслужена и панихида от отец Михаил Миленков, както и трисагий на гроба на приснопаметния митрополит, на централния гробищен парк в града. По време на трисагия с отец Михаил са съслужили ставрофорен иконом Петко Минчев – епархийски надзорник, ставрофорен иконом Цветан Флоров, протойерей Георги Великов и свещеник Валентин Панайотов.

В словото си в памет на архиерея Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан припомня думите на свети апостол Павел от Посланието до римляни: „Живеем ли – за Господа живеем, умираме ли – за Господа умираме; следователно, живеем ли, или умираме – Господни сме“ (14:8), подчертавайки, че те са искрено въплътени в живота на митрополит Кирил, както и на приснопаметните митрополити Симеон и Йосиф. „Разбира се, това важи за всеки един християнин, това са думите на свети апостол Павел, които са изречени към римските християни и те ни най-малко нямат оттенък на забрава или помрачение в днешно време, а напротив – това е реалността за вярващия човек. Ние извършихме заупокойната Литургия, извършихме панихидата със съборна молитва Бог да го прости и упокои в селенията на праведните, да му прости волните и неволни прегрешения и да го помилва“, каза Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...