Неврокопски митрополит Натанаил: Успението на Света Дева Мария носи надежда


Източник: агенция Фокус

"Великият Богородичен празник – Успение, за всички православни е от голямо значение. С празника на раждането на Света Дева Мария идва радост за целия свят, а в празника Успение има надежда, опора и въпреки че събитието е траурно и скръбно, ние се радваме". С тези думи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил се обърна към миряните чрез ефира на радио “Фокус” – Пирин ден преди големия християнски празник.

Според владиката, именно тази надежда и опора, която дава самият празник, са изразени в едно от песнопенията – тропара на Света Богородица: „С раждането си запазила девството, а в Успението не си забравила света, Богородице".

Света Дева Мария в подножието на кръста, когато бе разпънат Исус Христос, прие Свети Йоан Богослов за свой син и в негово лице осинови целия човешки род. А Свети Йоан Богослов я прие за своя майка, показвайки я с думите – “Ето, майка ми”. Именно за тази надежда и упование, че майката Божия става Майка на целия свят и тя не е в състояние да забрави своите деца, ние се радваме и казваме – “Твоят гроб стана стълба, която връзва земята с небето”. И по тази стълба ние се изкачваме до Бога. Гробът на Света Дева Мария стана център не само за поклонение, но и център, който да говори и на нас за бъдещото Възкресение, допълни митрополитът.

"И тъй като сме в този неин празник – в нейното Успение, когато предава в ръцете Божии своята душа, но не оставя своите чада на земята, да си пожелаем Майката Божия винаги да бди над нас. Но и ние да не я забравяме и сутрин, когато ставаме, да й благодарим, че е помогнала с нейните молитви да прекараме тихо и спокойно нощта. Да ни предпазва от лошото на деня. Защото, ако добродетелите са свидетелство за нашия живот от Бога, ние ще доказваме, че сме и чада на Майката Божия. Да се молим, тя да ни помогне да се освободим от греха и да отворим сърцата си за любовта към Бога и към ближния”, добави Неврокопският митрополит.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...