„Нека с усърдието си да радваме нашия Творец и Спасител и провожданите от Всевишния пазители“: Обръщение на Българския патриарх за празника Събор на свети архангел Михаил



„Архистратизи Божии, служители на божествената слава, началници на ангелите и наставници на човеците, за нас, като безплътни сили, полезното просете и велика милост“ (Кондак, гл. 2).

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Сред всички богооткровени истини, открити на тези, които свято пазят вярата на Църквата и нейното благочестие, на онези „блажени“, които „… слушат словото Божие и го пазят“ (Лука 11:28), учението за ангелския свят винаги е имало своето особено място и значение. Сред всички писани или известни от Преданието учения, пазени в Църквата и от Църквата, които по думите на свети Василий Велики имат своята сила и значение за благочестието (За Светия Дух 27, 66), учението за небожителите, които невидимо за нашите телесни очи, ала видимо за очите на вярата, неизменно участват в тайнството на Божието домостроителство – за спасението на света и човека, винаги е било органическа част от вярата ни и от най-дълбокото основание на нашата надежда.

Едва ли сред нас ще се намери някой, който да не знае, да не е изпитвал от личен опит присъствието и помощта на онези, които „… ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди“ – както възвестява светата Църква в своето богослужение? Нима всички ние в Църквата не се радваме във всеки ден от нашия живот и от нашия път към Царството Божие на невидимата за очите, но несъмнена за сърцата ни ангелска подкрепа и закрила, която ни огражда и укрепва в богозаповядания ни път към съвършенството и вечния живот? Ето защо, светата Църква от векове е определила в богослужебния си календар и днешния празничен ден – на тържествената прослава на Архистратига Михаил и на всички, предвождани от него ангелски сили – денят, наречен Събор на небесните безплътни сили.

Те присъстват в Божия промислителен план още от самото начало. Свидетели са на сътворяването на човека и „са духове служебни, провождани да служат на ония, които ще наследят спасение“ (Евр. 1:14). Те са „Божие опълчение“ (Бит. 32:1); те са тези, които „възнасят молитвите на светиите и възлизат пред славата на Светия“ Бог (Тов. 12:15); те непрестанно славят и благославят Господа (Пс. 102:20; Дан. 3:58) и непрестанно възпяват триличния Бог (Ис. 6:3), надзиравайки пътя на всекиго от нас и на цялата Божия Църква, подражавайки на Божията безгранична любов и предпазвайки ни, според поръчението на Всевишния, от всяко внушение на врага на човешкия род и от всяко зло обстоятелство. Затова и в този тържествен ден цялата Църква се моли: „Божествени Архистратиже, постоянен предстоятел пред Бога на невеществените сили, архангелите, ангелите, господствата, престолите и началата, преславни Михаиле, – ти, който предстоиш пред непристъпния Престол, – покрий, запази, съхрани и спаси всички онези, които с вяра почитат тебе, защитника на света!“ (Слава, гл. 2).

Затова и на всяка света Богослужба, на Просителната ектения, ние усърдно молим Бога винаги да ни дава Своя „мирен ангел, верен наставник, пазител на душите и телата“. Защото знаем, че без ангелската подкрепа нашата борба „против тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата“ (Еф. 6:12), не би била по силите ни и, оставени сами, ние не бихме успели да увенчаем земния си живот с венците на светостта.

Заради всичко това нека отново в сърцата си се помолим на Ахристратига Михаил и на всички, предвождани от него небесни войнства и огнени Божии служители, които предстоят пред Божията слава, пред пречистия престол на нашия Небесен Отец, всякога да бдят над всекиго от нас и да ни водят вярно по пътя на спасителните Божи заповеди, на заповяданото ни от Господа съвършенство и святост, на наследяването на ония блага, за които е писано, че „око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат“ (1 Кор. 2:9). Нека търсим и нека измолваме ангелското присъствие в живота си – във всеки ден от нашия земен живот – и да следваме напътствията на провожданите ни от Всевишния пазители, та с ревността и с усърдието си да радваме не само тях, но и Самия наш Творец и Спасител, и всички Негови светии, които от Небесата, от Дома на Отца, следят пътищата ни и всякога ходатайстват за нас пред Божия престол.

По молитвите на светия архангел Михаил и на всички свети небесни архистратизи Господ Бог да ни дарува Своята велика милост и Своето вечно спасение! Амин!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Източник: Официален сайт на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...