Непоказвани икони от ХVI век превземат Аладжа манастир



Днес+

Колекция от 16 икони на Регионалния исторически музей в Кърджали ще бъде показана в Аладжа манастир. Досега те не са представяни пред широка публика. Валерия Сариева – уредник в Кърджалийския музей в селата Бялополяне и Драбишна, около Ивайловград открива иконите в крайно тежко състояние.

Те са с деструктирали дървени основи и грундове, с потъмнели и замърсени лакове. След десетгодишна консервация и реставрация в катедрата на Националната художествена академия са приведени в експозиционен вид.

Иконите са определени като образци на българската иконопис от късното средновековие.Реставраторите откриват датировка – 1592 на най-старата и ценна икона с изображение на Св.Йоан Предтеча и датировки 1640 г. На иконите: Св. Марина, Св. Георги и Св. Теодор Тирон. Експертите предполагат, че представените на изложбата 16 образци от Източните Родопи са дело на Етрополския иконописен център.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...