Нова книга за митрополит Михаил Доростолски и Червенски



Излезе от печат книгата: “Митрополит Михаил Доростолски и Червенски – за себе си и другите (1884 – 1961). Документален сборник”. Съставители са Тодор Билчев и Стефка Маринова, служители в Държавен архив – Русе. Рецензент е ст.н.с. Христо Темелски.

Сборникът съдържа писма до и от митрополит Михаил. Уникалното в него е, че присъстват и писма между други лица, в които се говори за митрополит Михаил и така се вижда личността му от различни страни.

Повечето от предлаганите писма са оригинали, писани с пишеща машина или на ръка, с мастило. Подредени са в сборника хронологично и са представени с пореден номер и редакционно заглавие. Датите са запазени по оригинал.

Сборникът се издава с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит по случай 80 години от митрополитския избор на Доростолския и Червенски митрополит Михаил и 70 години от възстановяването на Скалния манастир “Св. Димитрий Басарбовски”.

Сборникът се отпечатва със спомоществувателството на Скалния манастир “Св. Димитрий Басарбовски”

Биографична справка:

Митрополит Михаил е роден на 06.04.1884 г. в гр. Калофер. Първоначално образование получава в родния си град. През есента на 1898 г. е приет за ученик в Самоковското богословско училище, курсът на което завършва през 1902 г. През есента на 1906 г. заминава за Русия, където до 1910 г. следва в Киевската духовна академия. След завръщането си в България, от 1910 г. до м. юли 1912 г. е учител-възпитател в Софийската духовна семинария. По време това негово служение, на 24.12.1911 г., в семинарския храм "Св. Йоан Рилски" е постриган в монашество с името Михаил от тогавашния ректор Велички епископ Неофит, който на следващия ден го ръкополага и в йеродяконски чин. На 01.08.1912 г. във варненския катедрален храм "Успение Богородично" е ръкоположен за йеромонах от Варненския и Преславски митрополит Симеон. От същия ден е назначен за протосингел на Варненско-Преславската митрополия, която длъжност изпълнява до 17.08.1923 г. Като такъв на 06.01.1915 г. по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство от митрополит Симеон. От 1923 г. до 1926 г. архимандрит Михаил е ректор на Софийската духовна семинария. На 28.04.1924 г. във варненския Катедрален храм "Успение Богородично" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Велички".

На 03.04.1927 г. е избран, а на 10.04. с. г. е и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. Като епархийски архиерей той е инициатор на множество благотворителни и културно-просветни начинания в епархията си и извън нея. Автор е на множество книги, брошури и статии от църковно-исторически, нравствено-богословски и социален характер. Почива на 08.05.1961 г. в гр. Русе. Погребан е в притвора на русенския катедрален храм "Св. Троица".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...