Нова книга на д-р Свилен Тутеков беше представена във Велико Търново



На 20 януари, деня, в който Българската православна църква чества паметта на св. Евтимий, патриарх Търновски и в навечерието на честването паметта на св. Максим Изповедник, в Православния център на Богословския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” беше представена книгата на д-р Свилен Тутеков „Добродетелта заради истината: богословски и антропологични основи на аретологията”.

Свилен Тутеков е доктор по теология и преподавател по християнска етика в Православния богословски факултет на ВТУ. Автор е на книгите „Литургични измерения на нравствеността“ и „Личност, общност, другост (студии по християнска антропология и етика)”. „Добродетелта заради истината” на д-р Тутеков беше представена от доц. д-р Марияна Булева, редактор на новоизлязлата книга.

Според автора „тази книга има за цел да предложи аретологията като своеобразен херменевтичен ключ за осмислянето на основни истини на богословската антропология в перспективата на динамичното и отговорно следване на светоотеческото богословско предание – в лицето на св. Максим Изповедник – и на тяхното осмисляне от гледна точка на органичния синтез на еклисиологията и антропологията. Основните тези в изследването се изграждат върху богословската увереност, че истината за човека и неговия етос може да бъде разбрана в опита от диалогизираното отношение–общение и взаимност на Бога и човека в Христос, и аретологията е един от начините за „документирането” на този опит в най-дълбокото му екзистенциално-ипостасно измерение.» Тематизирането на основните аспекти на богословската аретология в тази книга следва изцяло принципа на св. Максим Изповедник, че добродетелта е заради истината и предлага на читателя един път за приближаване към истината за човека и неговия етос в пространството на опита от диалогичната есхатологична среща на новия начин на съществуване в Христос във възкресеното общение и живот на Неговото евхаристийно църковно Тяло”.

На 27 януари от 16.30 ч. в Православния център на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” ще бъде представена книгата на д-р Мариян Стоядинов „Църква. Общност. Общество”, а на 4 февруари – книгата на д-р Росен Русанов „Търновска епархия в началото на ХХ век”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...