Новинар: Родители са против религията в училище



 

 

Родителите не подкрепят въвеждането на задължително обучение по религия в училище, стана ясно вчера по време на кръгла маса в София. Според проекта, изготвен от Обществения съвет към просветното министерство, обучението по религия ще бъде светско. Предметът ще е задължителен за учениците до 7 клас, а след това ще бъде свободно избираем. Според съвета изучаването на религиите ще даде на децата познания в тази сфера, ще укрепи морала на младите хора и ще развие у тях културна и религиозна толерантност.

 

В програмата за 10 клас е предвидено да се изучава отношението на различните религии към абортите, евтаназията и генното инженерство. Най-малките ученици ще изучат морал, а в пети клас ще се преподава история на религиите. От 6 до 12 клас пък децата ще се запознават с храмова култура, свети места, личности и религиозни текстове.

Голяма част от членовете на Асоциацията на родителите обаче не виждат каква е ползата от преподаването на религия в училище. Като обществено неприемливо определиха въвеждането на задължителни часове по религия в училищата и различни социолози. Според проучванията едва около 30 на сто от българите признават, че изповядват някаква религия. Ние сме склонни да правим промени в учебния план и учебната програма само ако има максимален консенсус по това, което ще се направи, каза и просветният министър Даниел Вълчев. По думите му обаче към момента такъв консенсус няма.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...