Новият български патриарх се казва Неофит



Днес беше огласен резултата от проведените избори за нов български патриарх. След два кръга на гласуване, на първия от които отпадна Старозагорският митрополит Галактион, около 14.00 часа бе обявен резултатът от втория кръг (балотажа), на който останаха митрополит Неофит Русенски и митрополит Гавриил Ловчански. С 90 гласа за български Патриарх бе провъзгласен Неофит.

На многая лета, святейший владико!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

8 Отговори

  1. Климент Йорданов Буренков каза:

    Нека Всеподателят Бог съпътства светителските трудове на Светейшия Неофит, Патриарх Български и го пази от лъжебратски козни, журналистически интриги в добро здраве и всяко благополучие за многолетно служение и облагородяване на българските духове!

  2. П. Николаев каза:

    Това не е човека.Трябва ни човек, който държи да православните канони т.е да спре модернизма, чрез който дявола унищожава Църквата, човек се спасява по трудния път а не по лесния.Единствения диалог, който може да се води с еретик е той да се покае, е не да се признават ереси те му.

  3. принцеса консуела банана рама каза:

    Много неща има за спиране в БПЦ – модернизма, но и нискочелия войнстващ зилотизъм, дето си мисли, че принася Богу слава, а всъщност е омраза и комплекси, наметнати отгоре-отгоре с цитати от светите отци.

  4. Петър Николаев каза:

    [quote name=“proben“]Много неща има за спиране в БПЦ – модернизма, но и нискочелия войнстващ зилотизъм, дето си мисли, че принася Богу слава, а всъщност е омраза и комплекси, наметнати отгоре-отгоре с цитати от светите отци.[/quote]

    Какво е това зилотизъм ?
    Патриарсите Атинагор,Димитрий и Вартоломей са гонили и насилвали много народ, задето не е приел календарната реформа, това е истинския фанатизъм.Същото може и да се види и в северната ни съседка.
    Вие наричате нас фанатици, а същност вие сте такива.

    След като сте икуменист как ще коментирате това ,че йерарси от ЦП и РПЦ твърдят, че е въможно спасение извън Православната Църква а също и без вяра в Господ, което е хула.

  5. SuperLubo каза:

    Не искам да съм на мястото на дядо Неофит, качества като еродиция култура или деликатност, едва ли ще го избавят от месомелачката на държавния апарат, освен може би, ако, или пък, май няма значение, нека му пожелаем на добър час и живот и здраве на всички!

  6. принцеса консуела банана рама каза:

    [quote name=“Петър Николаев“]
    Какво е това зилотизъм ?
    [/quote]

    http://bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=184 – просвещавайте се, докато е време 🙂

  7. Петър Николаев каза:

    [quote name=“proben“][quote name=“Петър Николаев“]
    Какво е това зилотизъм ?
    [/quote]

    http://bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=184 – просвещавайте се, докато е време :-)[/quote]
    Не разбрахте смисъла на въпроса ми, който не желае ничий отговор.
    Моля да си припомните антицърковните постъпки на Атинагор и Димитрий(масони), които проповядваха ереси,гониха насилствено множество монаси неудобряващи действията им.Моля правете разлика между разколници и старостилци, тя е ОГРОМНА.
    Новия календар се уповава на недействителното правило измислено от папата за равноденствието на 21 март, което е пълна лъжа.Календара въведен от масони.

  8. do proben каза:

    Прочетете какво е написал Архимадрит Юстин Попович против икуменизма,също множество известни старци като Паисий,Йосиф Исихаст и Йоан Алексеев(този монах описва в свои дневници натиска от Цариградската патриаршия, която насилвала да се приеме новия календар и икуменическите идеи.