Новият Врачански митрополит Григорий: „Силата на Църквата винаги е в единството“



На 18 март (събота) новоизбраният Врачански митрополит Григорий бе тържествено посрещнат в епархията си. Преди да замине за Врачанската епархия обаче владиката отслужи св. Литургия в митрополитския храм „Св. Неделя“ в София, в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим. Митрополит Григорий бе изпратен с камбанен звън от София – с благодарност за достойното му служение като викарий на Софийския митрополит и български патриарх Неофит.

Във Врачанскта епархия по традиция той бе тържествено посрещнат в село Зверино, което се намира на границата със Софийска епархия. Още там новоизбраният митрополит произнесе първото си слово:

„С голяма радост и дълбоко вълнение прекрачвам днес границата на богохранимия Врачански диоцез, за да встъпя в него като канонично избран и утвърден от Свещеноначалието на Българската православна църква Врачански митрополит.

Вярвам, че такава е била не само народната, но и Божията воля и ясно съзнавам високата отговорност пред Бога и пред всички вас, която занапред ще лежи върху мен – отговорност за нашето общо възрастване във вярата, „за усъвършенстване… в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово” (Еф. 4:12). Като новоизбран архиерей на Врачанската митрополитска катедра наследявам и поемам грижите за епархия с богато и славно минало, управлявана от достойни и високоуважавани архиереи, изградили във времето здравите основи на духовността и църковната просвета в този диоцез. От тях и от техния достоен пример ще се вдъхновявам и аз – в своите решения и в действията си като епархийски митрополит и член на Светия Синод.

В дейността си като архипастир в Църквата Христова неизменно ще се ръководя от образеца за пастирско служение, който ни е завещан от нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Който казва, че „… Син Човеческий не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина” (Мат. 20:28).

Такава е волята Божия и нея ще се стремя да следвам, като ще разчитам на доверието, подкрепата и съдействието на всички вас – всечестния клир, боголюбивото монашество и Божия народ в светата Врачанска епархия.

Историята ни и личният ни опит ясно свидетелстват, че силата на Църквата винаги е била в съхраняването на нейното богозаповядано единство – в съвършеното единение на онова „едно стадо и един Пастир” (Йоан 10:16), за което ни говори Господ и към което ни увещава апостолът, когато ни заръчва: „Да няма помежду ви разцепления, а да бъдете съединени в един дух и в една мисъл” (1 Кор. 1:10).

С ясното съзнание за необходимостта от търсенето на това единство и с готовност за неговото неизменно съхраняване встъпвам и аз днес в отреденото ми от Бога и от вас поприще на Врачански митрополит.

Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

Всесърдечно благодаря на всички за топлото и радушно посрещане!“

При пристигането си във Враца Негово Високопреосвещенство отслужи трисагий в църквата „Св. Николай“, за приснопаметните врачански митрополити Калиник, Паисий, Климент, Константин и другите архиереи, управлявали Врачанската епархия преди него.

На врачанския площад „Христо Ботев“ владиката бе тържествено посрещнат от духовенството на Врачанската епархия и от много миряни, както и от кмета на Враца Калин Каменов.

С литийно шествие множеството се отправи към катедралния храм „Св. Дванадесет апостоли“, където бяха отслужени молебен за въдворяването на новия митрополит и празнична вечерня.

Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, прочете Патриаршеското и синодално послание, с което представи на епархийското духовенство и миряните новоизбрания Врачански митрополит. Бе прочетено приветствие и от името на Епархийския съвет от ик. Младен Славков, старши епархийски съветник.

На 19 март, Неделя Кръстопоклонна, новият Врачански митрополит отслужи първата си св. Литургия в поверената му Врачанска епархия. На богослужението молитвено участие взеха патриарх Неофит и митрополити от Св. Синод.

 

 

Източник и снимки: www.bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...