Новият филм „Пясък в чекмедже“ с участието на проф. Калин Янакиев с премиера на 1 октомври



Едно от най-очакваните събития в рамките на Международния фестивал на документалното кино Sofia Biting Docs е новият филм с участието на проф. Калин Янакиев, „Пясък в чекмедже“. Тази новина ще зарадва най-вече онези, които вече са гледали другите два филма от поредицата, „Чудо голямо“ и „17 мига до края на света“, както и любителите на пътешествията.

Всъщност “Пясък в чекмедже” е провокиран от популярните в епохата на Ryanair заглавия като “Местата, които трябва да видим, преди да умрем” и предлага оригинална класация със 7 топ дестинации. Те са представени от  Гинка Иванова, която се включва със свои зрелищни кадри от тропиците. Габровката живее със съпруга си във Великобритания от 15 години и притежава завиден архив с кадри от света. Зрителят пътешества не само из плажовете с бял и розов пясък – “по хоризонталата”, но и в незримото.

За пътя по вертикалата разказват философът проф. Калин Янакиев и отец Добромир Димитров. Камерата е при малка, но сплотена българска имигрантска общност в Кент, Великобритания. Освен забавни мигове и размисли на тема пътешестване, създателите на филма се надяват да окуражат всички, които са склонни да повярват: най-хубавото е скрито за очите. Навярно то ни очаква в едни други простори – тези, на невидимата география.

„В този свят ние нямаме един същински и истински дом. Поради тази причина и се стремим някъде далеч“, разсъждава проф. Калин Янакиев, като обяснява: „Ако попитаме човека, който си представя тоя топос – плажа с белия пясък, къде се намира, със сигурност ще ви отговори, че е някъде далеч. Той поради тази причина и тръгва да го търси. Затова и човек пътешества по земята – търси различни, далечни места, в които най-сетне да се прибере в своя дом.“

Дали това е някаква илюзия, питат авторите на филма. „Изглежда това е така. В този свят ние няма да можем да намерим своя истински дом, защото той въобще не се намира по хоризонтала“, убеден е проф. Янакиев.

В процеса на пътуване не е важно къде отиваме. Важно е кого ще намерим, допълва другият именит участник във филма, о. Добромир Димитров, свещеник на Българската църковна община в Кент, Великобритания, „Интересно е, че пътят не е винаги свързан с някой определен топос“, допълва той.  Участниците говорят за една особена, невидима география, която навлиза в нашето пространство (а не ние посещаваме нея).

„Странно, на Запад казваме, хората са далеч от Бога, че Православие няма, но… има. И то се възражда: къде чрез нас, които идваме от Изтока – и съответно носим тази православна култура, къде от хората, дошли преди нас – онези, които са бягали от комунизма и са се заселвали по тези земи. В момента наистина виждам как пред очите ми Православието се възражда във Великобритания“, разказва отец Траян Горанов, който от 10 години живее в Англия и също е голям любител на пътешествията.

„Стремежът ни беше по ненатраплив и непретенциозен начин да създадем филм за нашето духовно пътуване, за търсенето на райското място. Изглежда ние го дирим по хоризонталата, но сме споходени от него по вертикала“, разказва сценаристът, Надя Христова, която е създател и на другите два филма с проф. Янакиев, придобили неочаквана за екипа популярност. „Първите два филма надхвърлиха и най-смелите ни надежди, с общо над 16 000 гледания. Това ни окуражи да продължим да радваме зрителите си. Филмите ни са създадени pro bono oт група колеги, които изглежда са достатъчно луди, да ми повярват, че добър документален филм може да се направи и без бюджет. С този пореден филм доказахме това. Надявам се така да окуражим и всички, които имат добри идеи“, добавя Надя. Куриозното в нейното пътешествие до Острова преди седем години е, че, без да подозира, заживява само на 30-ина минути от манастира, основан от стареца Софроний, автор на книгата за св. Силуан Атонски. Именно с нея авторката на филма и голямото й семейство влизат във вярата години преди установяването им в Есекс.

Седмият международен фестивал Sofia Biting Docs (27 септември – 3 октомври 2019) представя селекция от документални филми и се фокусира върху важни и хапливи теми за обществото, както и всичко от документалното кино, което показва интересни истории и хора – филми, заснети с цел да информират и провокират, да задават въпроси, които да се дискутират.

Премиерната прожекция на „Пясък в чекмедже“ (Великобритания, 2019, 48 мин.) ще бъде на 1 октомври от 19 ч. в Дома на киното (ул. Екзарх Йосиф 37).

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...