Нови книги на няколко изтъкнати гръцки автори бяха представени на Седмицата на православната книга



Доц. д-р Мариян Стоядинов

След представянето на книгата „Сектознание“, през втория и третия ден от Седмицата на православната книга бяха представени още две нови книги на издателство „Омофор“, под авторството на двама видни гръцки богослови и духовници.  Това са книгите „Духовни ориентири за съвременното общество“ на митрополит Йеротей (Влахос) и „Беседи“ том 1 и том 2 на протопр. Николаос Лудовикос.

Книгата на митрополит Йеротей (Влахос) бе представена от нейния редактор – доц. д-р Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Той сподели за първата си среща с творчеството на митрополит Йеротей в началото на 90-те години – с книгата „Една нощ на Света гора“: „Помня, че я прочетох за една нощ. И от нея разбрах нещо особено важно – че не знам нищо. Бях завършил Духовната академия, имах църковен опит, но тогава осъзнах колко много не знам и това незнание се превърна в генератор да търся повече и повече текстове, които да бъдат не само от полза за мен, но и за другите, да бъдат съпреживени от все повече и повече читатели. Тогава книгите на митрополит Йеротей (Влахос) бяха на гребена на вълната сред четящата публика в Гърция, книгата му „Православната психотерапия“ тъкмо беше излязла, последвана от много други негови книги, които имаха диалогичен характер – той събеседваше с млади хора, на които откриваше неща, които нямаше как да науча от моето следване… Но ако знаем дефицитите си, че има да наваксваме много, можем да бъдем от полза не само за себе си, но и за останалите…

„Духовни ориентири за съвременното общество“ е сборник с кратки текстове, някои от тях – публицистични статии, радиоинтервюта… В тях виждаме нещо характерно за големи богослови като митрополит Йеротей – в тези текстове, предназначени за широката публика, проличава богословската ерудиция на автора, който съумява на достъпен език да изрази много сериозни и дълбоки богословски идеи, мислене, изобщо начин на живот..

Сред тези автори е и отец проф. Николаос Лудовикос, който, за жалост, не успя да дойде тук – той е професор по догматика, но когато четете неговите беседи – виждате по какъв начин пастирът успява да сподели, да адресира свето богословие към съвременния човек. Това са размисли, които могат да бъдат прочетени и в контекста на някаква академична процедура, но те не се капсулират, не остават единствено в академичната аудитория.

Преди няколко дни в нашия факултет се проведе докторската защита на двама свещеници от Сърбия. Един от рецензентите – също сръбски духовник, каза нещо много важно – че за тях, в Сърбия, е много важно учеността, докторската степен и всичко, свързано с академичното образование, да излиза извън аудиторията, да става факт в църковния живот, там, където се срещат духовниците и вярващите.

Това дълбоко богословско знание, ще го видите и в тази книга на митрополит Йеротей (Влахос) в отговор на въпроси, свързани с кремацията, със съвременните изкушения за младия човек и т.н. Макар и текстовете да датират от 90-те години на миналия век, проблемите, разглеждани в тях, са все така актуални, и отговорите са валидни и днес…“

Доц. Стоядинов отправи специална благодарност към преводачите на новизлязлата книга: Константин Константинов, един от най-утвърдените преводачи на съвременни гръцки автори, който живее и работи в Кипър, Мартин Ганев, докторант по богословие в Атинския университет, проф. Иван Христов от Богословския факултет на СУ, чийто превод са текстовете от старогръцки на светите отци, включени в книгата, и на Алексей Стамболов, чийто превод са цитираните от митрополита тропари…

Отново в ролята на редактор доц. Стоядинов представи и сборника „Слова и доклади от Седмицата на православната книга 2010 – 2015 г.”, издание на Варненска и Великопреславска св. митрополия. „Този сборник включва текстове на автори както от Света гора, така и идващи от академичните аудитории… Всеки един от тях тук се е чувствал като у дома си, и се е изправял пред тази аудитория с радост, с чувство за дълг, с отговорност… Пожелавам и текстовете и от тазгодишната Седмица, както и от тези, които предстоят, да бъдат публикувани в книга“, отбеляза доц. Стоядинов. Той сподели и свои спомени от началото, когато се е зараждала идеята за форум, посветен на православната книга, споменавайки имената на мнозина, благодарение на които инициативата става факт и вече се радва на дълголетен живот – сред тях са имената на Емилиян Погончев, на отците Георги Фотакиев, Василий Шаган, Ивица Тодоров от Македония,  и много други. „Желанието, пламъкът на тези хора бе прегърнат от митрополията и така скоро форумът надхвърли границите на епархията и се превърна в събитие за цялата ни Църква“.

Пламен Сивов, издателство „Омофор“

За „Беседите“ в два тома на протопр. „Николаос Лудовикос говори Пламен Сивов от издателство „Омофор“. Той представи накратко изключително впечатляващата академична биография на автора и сподели по повод публикуваните беседи: „Първото представяне на отец Николаос пред българската читателска публика го разкрива в светлината на пастир, който е особено диалогичен; който умее прекрасно да общува с представители на всякакви прослойки и култури, уникален събеседник. Но всъщност той е изключително изтънчен и задълбочен богослов, с интерес към светоотеческото наследство на св. Максим Изповеник, на св. Григорий Палама… Тези беседи са почерпени от живото слово на отеца, от аудиофайлове, които преводачът Константин Константинов, полагайки голям труд, сваля… Живото слово има своите закони и основно място в православната традиция. Самата дума „традиция“ означава предаване на нещо от един човек на друг човек.

В словото на отец Николаос ще открием дори хумор, интересна амалгама от примери от литературата, историята, съвременната култура, от различни изкуства; ще открием невероятни примери и разкази за срещи с изтъкнати за православния свят старци, духовни колоси на нашето време. Ясно се вижда, че авторът е човек, който диша и говори с езика на съвременния млад човек.

С тези два тома подължаваме да следваме нашия издателски принцип на баланс между публикуването на задълбочена богословска, светоотеческа литература, от една страна, и от друга, публикуването на бих я налекъл огласителна литература, която помага на онези, които търсят и които все още не са въцърковени, да отворят портите към съкровищата на Църквата.

Доц. д-р Светослав Риболов

Акцент в програмата в този втори ден от книжния форум бе и новоизлязлата книга на прот. Йоан Романидис „Прародителският грях” в издание отново на Варненската и Великопреславската митрополия. Книгата бе представена от нейния редактор – доц. д-р Светослав Риболов от Богословския факултет на СУ, и от преводача Борис Маринов. Доц. Риболов очерта в основни щрихи развитието и историята на догматическото богословие в Гърция и големия принос на отец Йоан Романидис към него. Настоящата книга е превод на неговия докторски труд от 1957 г. Редакторът на българското издание отбеляза, че чрез него отец Йоан Романидис прави сериозен опит да освободи православното богословие от влиянието на схоластическите схеми в разбирането на библейския разказ за грехопадението на прародителите Адам и Ева, както и в цялостното разбиране за последствията от греха в човешкото битие. „Тази т.нар. революция, експлозия от богословски мнения по есхатологичните въпроси, по въпросите, свързани с творението и грехопадението, от 60-те години насам в гръцкото богословие води началото си именно от дисертацията на отец Йоан Романидис“, подчерта в заключение доц. Риболов.

В същия ден Втори от Седмицата на книгата Центърът за образователни инициативи „Двери“ представи три нови сборника. Един от тях бе вторият том с беседи на Лимасолския митрополит Атанасий „Изкуството да живееш с другия“, който е естествено продължение на първия том със заглавие „Изкуството да живееш с Бога“, като в процес на подготовка е и трета част  „Изкуството да живееш със себе си“. Д-р Златина Каравълчева представи основните теми в книгата – общуването с другия, което във века на технологиите безспорно се намира в криза, и общуването в семейството.

Д-р Полина Спирова

Д-р Полина Спирова пък представи пред варненската аудитория сборника „Модели на сътрудничество между Църквата, общинската власт и държавата за провеждане на религиозно образование в България (1997-2017 г.)“. Сборникът излиза по случай 20 години от въвеждането на предмета „Религия“ в българските училища. Полина Спирова  отбеляза, че противно на гласовете, които твърдят, че за този период нищо особено не е постигнато, се оказва, че са развити 7 модела за обучение по религия в училище. Целта на съставителите е да се откроят добрите практики и да бъдат вдъхновени учителите по религия, които в повечето случаи се чувстват неподкрепени, както и да се вдъхне увереност на младите преподаватели, че на това поле си струва да се работи.

Екипът на „Двери“ представи и сборника „Иконите разказват – 21 икони от Рилския манастир“. Впечатления за уникалното издание сподели и игуменът на Рилския манастир Адрианополският епископ Евлогий.

 

 

Снимки: www.mitropolia-varna.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...